El barri de Canyelles ha estrenat aquest agost una font amb jocs d’aigua. L’espai, de 32 metres quadrats, forma part de les mesures impulsades aquest estiu per fer front a la calor i s’integra a la xarxa de refugis climàtics de la ciutat.  En concret, s’ha instal·lat en una plaça interior a tocar del carrer de Juan Ramón Jiménez.

La font, que té forma de palmera i s’ha col·locat al costat de la zona infantil, està en marxa cada dia de 10 a 13 h i de 17 a 20 h. Funciona a demanda: quan els usuaris accionen els polsadors, l’aigua brolla entre un i dos minuts. Passats els mesos de calor, la instal·lació es desmuntarà per reutilitzar-la l’any vinent.

Minimitzar els riscos sanitaris

La instal·lació no té sistema de recirculació, és a dir que l’aigua no circula per un circuit tancat: hi arriba des de la xarxa d’aigua potable i se’n va al clavegueram directament. D’aquesta manera, segons l’Ajuntament, es minimitzen els riscos sanitaris i de control, alhora que se’n redueix el cost del manteniment. El consistori, a més, assegura que com els ruixadors són de poc cabal i hi ha control de temps, el consum d’aigua és “l’estrictament necessari”.

Per evitar que l’aigua quedi estancada als conductes, cada nit es buida el circuit i al matí, abans de posar la font en funcionament, es neteja el terra i elements accessibles, com ara els polsadors. A més, l’Ajuntament afirma que se n’analitzaran mostres d’aigua per garantir-ne la qualitat i que es compleixen els estàndards establerts per a les piscines.

Amb aquestes mesures es volen evitar casos com el de la font del parc d’Antonio Santiburcio, que va haver de tancar el 2018 després que es detectessin casos de gastroenteritis entre infants que s’hi havien banyat. L’espai s’havia convertit en una alternativa a la platja per a molts veïns del barri, però quan va reobrir s’hi va prohibir el bany.

Mesures de seguretat

La font de Canyelles està pensada perquè en facin ús infants de més de cinc anys, sempre amb calçat, tot i que la superfície és antilliscant. L’aigua que en brolla no es pot consumir i no s’hi permet que entrin gossos.

A més, per minimitzar el risc de contagis de coronavirus, l’Ajuntament remarca que s’han de seguir les mesures sanitàries. Els adults i els infants de més de sis anys que estiguin fora de la zona d’aigua han de portar mascareta, obligatòria en tots els espais públics. També cal respectar la distància de seguretat i rentar-se les mans abans i després d’utilitzar la font.