consells calor maig 2022

Aquest cap de setmana arriba un pic de calor considerat extraordinari, tenint en compte les altes temperatures que es registraran a Barcelona, però sobretot a la resta de Catalunya. Si bé no és estrany que es registrin episodis de calor com aquest a l’estiu, és del tot excepcional que es produeixi al maig, un mes abans de l’inici de l’estiu. Les temperatures poden marcar rècords a Catalunya en un mes de maig i, per això, Protecció Civil i el Departament de Salut fan una crida a extremar les precaucions aquests pròxims dies.

Les autoritats han emès diversos consells per fer front a aquest pic de calor extraordinari. Consulta’ls per no patir tant amb les altes temperatures.

1. Tancar persianes on toca el sol

La recomanació principal de Protecció i Salut davant de l’episodi fort de calor és tancar les persianes d’aquelles finestres on toca el sol, sobretot durant les hores centrals del dia. Una llar que rep els rajos del sol s’escalfa molt ràpidament, fent difícil l’estança al seu interior si no està climatitzat. Per això, la recomanació és evitar l’entrada directe del sol dins de casa.

2. Obrir les finestres a la nit

Abaixar les persianes durant el dia pot provocar que, tant a la nit com al dia següent, la calor quedi concentrada entre les parets de casa. Per això, es recomana obrir les finestres durant la nit, quan s’està dormint al llit, per refrescar-la i garantir una temperatura més òptima al dia següent.

3. Estar-se en estances fresques i climatitzar

Protecció Civil recomana als ciutadans estar-se a les estances de la llar més fresques. Això vol dir que s’aconsella evitar estar-s’hi en aquells punts més exposats al sol. En aquest sentit, també es recomana climatitzar el pis o la casa amb l’aire condicionat o ventiladors.

En el cas que durant les hores centrals del dia sigui difícil estar-se a casa, Salut i Protecció Civil recomana anar a llocs climatitzats com el cinema, els centres comercials i les biblioteques.

4. Refrescar-se sovint

Per evitar un cop de calor, una altra de les crides que fan les autoritats és refrescar-se sovint amb dutxes o tovalloles mullades amb aigua. També es recomana beure molta aigua i evitar menjars molt calents i hipercalòrics, així com la ingesta d’alcohol.

5. Portar gorra i roba lleugera

Si s’ha de sortir al carrer durant les hores centrals del dia (cosa que no es recomana), s’aconsella caminar per l’ombra. Per evitar suar molt, es pot utilitzar roba lleugera, com la de cotó, de colors clars i que no sigui ajustada. Si has d’estar sota el sol a la platja, s’aconsella l’ús del para-sol.

consells calor maig 2022

6. Evitar el sol i les hores de més calor

Amb l’objectiu d’evitar les hores centrals del dia, tampoc no es recomana fer trajectes amb cotxe durant les hores de més sol. Tampoc no deixar-hi els infants, les persones fràgils o animals de companyia amb les finestres tancades.

Si es vol fer activitat física, s’aconsella no fer-la durant les hores de més calor i aprofitar les primeres o últimes hores del dia.

7. Ajudar els més vulnerables

La gent gran i les persones malaltes són les més vulnerables davant la calor, sobretot aquelles que viuen soles. Per això, si algú té un amic o familiar de risc, es recomana visitar-los un cop al dia com a mínim. Si prenen medicació, cal revisar amb el metge si pot influir en la termoregulació i cal ajustar-la o canviar-la.