consells verola del mico

Creix l’alerta per la verola del mico. Ja s’han confirmat més de 2.138 casos a Catalunya. Si bé es descarta que els brots detectats puguin derivar en una pandèmia com la de la covid, són casos importants “de manera pràcticament simultània” a diferents països, tal com diu l’institut ISGlobal, una situació que “no és, per descomptat, encoratjadora”.

Tant l’Organització Mundial de la Salut (OMS), com el Ministeri de Sanitat com altres països europeus han emès consells i recomanacions per evitar la verola del mico. També han detallat què fer si una persones presenta símptomes compatibles amb la malaltia.

Com evitar la verola del mico?

L’OMS i les autoritats sanitàries de països com el Regne Unit o Espanya fan una crida a reduir el risc de transmissió dels animals a les persones. En aquest sentit, l’Organització Mundial de la Salut considera clau evitar qualsevol contacte amb rosegadors i primats. També es recomana anar amb roba protectora (com guanys i EPI) si s’ha de manipular un animal malalt o infectat.

La verola del mico és una malaltia “rara i infreqüent” que presenta una letalitat d’entre l’1 i el 10 %, segons l’OMS. D’acord amb aquesta organització, la variant detectada a Europa té una letalitat de l’1 %. Segons el Ministeri de Sanitat, a Espanya ja s’han registrat dues morts per verola del mico.

En qualsevol cas, s’han emès alguns consells per al conjunt de la població:

  • Evitar el contacte físic i estret amb persones infectades pel virus de la verola del mico.
  • Evitar el contacte amb animals rosegadors i primats.
  • Les autoritats del Regne Unit també demanen als grups d’edat més joves “romandre alerta” davant de possibles símptomes, ja que és la franja més vulnerable davant la malaltia.

Què fer si tens símptomes de la verola del mico?

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha fet recomanacions als ciutadans sobre què fer si una persona presenta símptomes compatibles amb la verola del mico.

  • Contactar amb el centre d’atenció primària (CAP) quan es manifestin els símptomes.
  • Aïllar-se al domicili i no sortir de casa sempre que sigui possible.
  • Evitar el contacte físic amb persones o animals de companyia fins que desapareguin les erupcions cutànies.

En canvi, als sanitaris que han de tractar amb persones amb símptomes, Sanitat els aconsella que duguin equips de protecció individual (EPI) per protegir-se davant d’un possible contagi i rentar-se les mans sistemàticament després d’assistir o visitar un malalt.