84 escoles i instituts de la ciutat obren les seves instal·lacions fora de l’horari lectiu aquest curs 2023-2024, la majoria de centres de primària i secundària però també d’escoles bressol. El programa Patis Oberts al Barri permet utilitzar aquests espais durant els caps de setmana i períodes de vacances. A més, des del curs passat hi ha centres educatius que també obren divendres a la tarda. Consulta al mapa els horaris dels espais i la tipologia segons l’edat dels infants.

Aquest curs hi ha quatre patis oberts més que l’any passat. Cada espai té un servei de monitoratge que obre i tanca el pati escolar i vetlla pel bon ús de les instal·lacions. En alguns casos, a més, s’ofereixen activitats gratuïtes i obertes al barri, amb propostes educatives, esportives, artístiques o familiars. Tot i això, els infants han d’anar acompanyats.

Patis oberts a les escoles bressol

Dels 84 patis oberts, 25 corresponen a instal·lacions d’escoles bressol i hi poden accedir infants de fins a sis anys, sempre acompanyats. És la mateixa xifra que l’any passat, tot i que alguns centres han canviat. Per exemple, aquest any no estan obertes ni l’EBM Galatea ni l’EBM Llar d’Infants. Com a novetat, alguns centres obren els dissabtes a la tarda.

Els patis oberts a Barcelona, per districtes

Sant Martí és el districte amb més patis, un total de 14, seguit d’Horta-Guinardó, amb 13, i Nou Barris, amb 10. A l’altra cara de la moneda hi ha Les Corts, que disposa de només dues instal·lacions. Per barris, el Carmel és el que té més patis oberts (4). Durant els períodes de vacances escolars hi acostuma a haver un pati obert per districte.

Patis oberts a Ciutat Vella

A Ciutat Vella hi ha sis patis oberts dins aquesta iniciativa, un més que l’any passat. N’hi ha dos al barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera i dos més a la Barceloneta. Els altres dos restants es troben al Gòtic i al Raval. Els patis per a primària i secundària obren divendres i dissabte a la tarda, mentre que hi ha tres bressol obertes dissabte al matí.

Patis oberts a l’Eixample

El districte de l’Eixample també suma un espai, de manera que hi ha nou patis estan oberts a les famílies. La majoria obren diumenge al matí, excepte l’Escola Aldana, que obre dissabte al matí, i la Ramon Llull, disponible dissabte al matí i diumenge tot el dia. També hi ha dues escoles bressol, la Casa dels Nens i Germanetes, obertes dissabte al matí. Per barris, al Fort Pienc, la Dreta de l’Eixample, la Nova Esquerra de l’Eixample i Sant Antoni, obren dos centres. De l’Antiga Esquerra de l’Eixample, en canvi, només n’és un.

Patis oberts a Sants-Montjuïc

A Sants-Montjuïc hi ha nou patis oberts, un menys que l’any passat, i amb diferents horaris de matí i tarda tant dissabte com diumenge. En aquest cas, també hi ha un centre que obre els divendres a la tarda, l’Escola Ramon Casas, a la Marina del Port. Els centres amb més disponibilitat són l’Escola Lluís Vives i l’Institut Lluís Vives, l’Escola Seat i l’Escola Mossèn Jacint Cinto Verdaguer, que romanen obretes tant dissabte com diumenge.

Patis oberts a les Corts

A les Corts es pot anar a dos patis, una escola de primària i una bressol. L’escola Duran i Bas obre diumenge al matí, mentre que el pati de la bressol Can Bruixa està disponible dissabte al matí.

Patis oberts a Sarrià – Sant Gervasi

Tot i l’extensió de Sarrià – Sant Gervasi, el districte només disposa de tres patis oberts. Dos d’aquests els trobem al Putxet i el Farró i són el de l’Escola Poeta Foix i el de la bressol El Putxet. L’altre és el de l’Institut Menéndez y Pelayo, a Sant Gervasi – Galvany. Els primers obren dissabte i el segon, diumenge al matí.

Patis oberts a Gràcia

Nou centres graciencs, un més que l’any passat, ofereixen els patis als ciutadans. D’aquests, tres són escoles bressol. Els veïns de Vallcarca i els Penitents tenen tres opcions: l’Escola Rius i Taulet, l’Escola Montseny i la bressol Gràcia. A la Salut hi participa l’Escola Baldiri Reixac i al Camp d’en Grassot i Gràcia Nova, La Sedeta i la Pau Casals de Gràcia. A la Vila de Gràcia hi ha tres opcions per als dissabtes al matí obre: l’Escola Reina Violant i les EBM Sant Medir i Caspolino.

Patis oberts a Horta-Guinardó

Horta-Guinardó és el segon districte amb més patis escolars oberts en aquesta programa municipal, per darrere de Sant Martí. 13 patis obren les instal·lacions als veïns del Carmel (4), el Baix Guinardó (3), la Font d’en Fargues (2), Horta (2), Montbau (1) i la Vall d’Hebron (1). Tres dels patis són de les escoles bressol Cargol, Albí i Valldaura, oberts dissabte al matí i dissenyats per a menors de sis anys.

Patis oberts a Nou Barris

A Nou Barris hi ha 10 centres educatius amb els patis escolars oberts, un més que el curs passat. Els instituts escola Antaviana i Trinitat Nova romanen oberts dos dies. El primer, dissabte i diumenge, i el segon, divendres i dissabte. En canvi, les escoles Mercè Rodoreda i Turó obren només dissabte al matí, mentre que les escoles Calderón, Àgora i l’institut Barcelona Congrés ho fan diumenge al matí. Com a la resta de la ciutat, les bressol obren els dissabtes al matí. En aquest cas, en són tres: Can Dragó, Ralet i el Vent.

Patis oberts a Sant Andreu

Sant Andreu disposa de nou patis oberts, de manera que suma dos espais en comparació amb l’any passat. Tots els centres obren un sol dia. La Pompeu Fabra, al Congrés i els Indians, obre només dissabte però amb horari de matí i de tarda. Diumenge al matí només hi ha un centre obert, l’Escola El Sagrer. En canvi, estan disponibles dissabtre al matí els patis del Til·ler, el Vapor del Fil i la Dr. Ferran i Clua, a més de les escoles bressol Patufets de Navas, la Morera i les Quatre Torres. Per la seva banda, l’Escola Can Fabra obre els divendres a la tarda.

Patis oberts a Sant Martí

Sant Martí és el districte amb més patis oberts, un total de 14. Els barris amb més instal·lacions obertes són el Besòs i el Maresme i la Vila Olímpica, que en tenen tres cadascun. Al Poblenou, la Verneda i la Pau i a Provençals del Poblenou en són dos, mentre que al Camp de l’Arpa del Clot n’hi ha un, igual que al Clot. Consulta al mapa tots els centres educatius i horaris en què estan oberts.