80 escoles i instituts de la ciutat obren les seves instal·lacions fora de l’horari lectiu aquest curs 2022-2023. El programa Patis Oberts al Barri permet utilitzar aquests espais durant els caps de setmana i períodes de vacances. A més, aquest curs hi ha centres educatius que també obren divendres a la tarda. Consulta al mapa els horaris dels espais i la tipologia segons l’edat dels infants.

Cada pati té un servei de monitoratge que obre i tanca el pati escolar i vetlla pel bon ús de les instal·lacions. En alguns casos, a més, s’ofereixen activitats gratuïtes i obertes al barri, amb propostes educatives, esportives, artístiques o familiars. Tot i això, els infants han d’anar acompanyats.

Patis oberts a les escoles bressol

Els patis oberts per als infants més petits, de fins a sis anys, ha augmentat. En comparació amb l’any passat, ara hi ha 25 patis oberts d’escoles bressol municipals. Es tracta d’11 més que el curs anterior.

Els patis oberts a Barcelona, per districtes

Sant Martí és el districte amb més patis, un total de 14, seguit d’Horta-Guinardó, amb 12, i Sants-Montjuïc, amb 10. A l’altra cara de la moneda hi ha Sarrià – Sant Gervasi, que disposa de només tres instal·lacions. Per barris, les Corts i Vallcarca i els Penitents són les zones amb més patis oberts. Durant els períodes de vacances escolars hi acostuma a haver un pati obert per districte.

Patis oberts a Ciutat Vella

A Ciutat Vella hi ha cinc patis oberts dins aquesta iniciativa, tres dels quals es troben al barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera, un a la Barceloneta; i el restant, al Raval. L’escola Cervantes i les bressol La Mar, Canigó i Puigmal obren dissabte al matí i l’Institut Pau Claris – Escola Pere Vila, dissabte a la tarda.

Patis oberts a l’Eixample

Vuit patis estan oberts a les famílies al districte de l’Eixample. La majoria obren diumenge al matí, excepte l’Escola Ramon Llull, que també està disponible dissabte al matí i diumenge a la tarda, i dues escoles bressol, la Casa dels Nens i Germanetes. Per barris, a la Nova Esquerra de l’Eixample, a la Dreta de l’Eixample i al Fort Pienc obren dos centres. De l’Antiga Esquerra de l’Eixample n’obre només n’és un, igual que a Sant Antoni.

Patis oberts a Sants-Montjuïc

A Sants-Montjuïc hi ha deu patis oberts, dos més que l’any passat, i amb diferents horaris de matí i tarda tant dissabte com diumenge. En aquest cas, també hi ha un centre que obre els divendres a la tarda, l’Escola Ramon Casas, a la Marina del Port. Els centres amb més disponibilitat són l’Escola Lluís Vives i l’Institut Lluís Vives, les escoles Seat, Poble-sec i Mossèn Jacint Cinto Verdaguer, que romanen obretes tant dissabte com diumenge.

Patis oberts a les Corts

A les Corts es pot anar a quatre patis. El del Col·legi Paideia obre dissabte al matí, mentre que els de les escoles Ítaca i Duran i Bas ho fan diumenge. El pati de la bressol Can Bruixa és l’opció que teniu al barri de les Corts per als infants més menuts.

Patis oberts a Sarrià – Sant Gervasi

Tot i l’extensió de Sarrià – Sant Gervasi, el districte només disposa de tres patis oberts. Dos d’aquests els trobem al Putxet i el Farró i són el de l’Escola Poeta Foix i el de la bressol El Putxet. L’altre està ubicat a l’Institut Menéndez y Pelayo, a Sant Gervasi – Galvany. Els primers obren dissabte i el segon, diumenge al matí.

Patis oberts a Gràcia

Vuit centres graciencs ofereixen els patis als ciutadans, tres dels quals són escoles bressol. Els veïns de Vallcarca i els Penitents tenen quatre opcions: l’Escola Josep Maria de Sagarra, l’Escola Rius i Taulet i les bressol Galatea i Gràcia. A la Salut hi participa l’Escola Baldiri Reixac i al Camp d’en Grassot i Gràcia Nova, La Sedeta. A la Vila de Gràcia hi ha dues opcions per als dissabtes al matí obre: l’Escola Reina Violant i l’EBM Sant Medir.

Patis oberts a Horta-Guinardó

Horta-Guinardó és el segon districte amb més patis escolars oberts en aquesta programa municipal, per darrere de Sant Martí. 12 patis obren les instal·lacions als veïns del Carmel (3), el Baix Guinardó (3), la Font d’en Fargues (2), Horta (2), Montbau (1) i la Vall d’Hebron (1). Tres dels patis són de les escoles bressol Cargol, Albí i Llars d’Infants, oberts dissabte al matí, però estan dissenyats per a menors de sis anys.

Patis oberts a Nou Barris

A Nou Barris hi ha nou centres educatius amb els patis escolars oberts. Els instituts escola Antaviana i Trinitat Nova romanen oberts dos dies. El primer, dissabte i diumenge, i el segon, divendres i dissabte. En canvi, l’Escola Mercè Rodoreda obre només dissabte al matí, mentre que les escoles El Turó, Calderón i l’institut Barcelona Congrés ho fan diumenge al matí. Com a la resta de la ciutat, les bressol obren els dissabtes al matí. En aquest cas, en són tres: Can Dragó, Ralet i el Vent.

Patis oberts a Sant Andreu

Sant Andreu disposa de set patis oberts. L’únic centre que obre els dos dies del cap de setmana és l’Escola Baró de Viver. La Pompeu Fabra, al Congrés i els Indians, obre només dissabte però amb horari de matí i de tarda. En canvi, només estan disponibles al matí els patis del Til·ler i les escoles bressol Patufets de Navas, la Morera i les Quatre Torres. Per la seva banda, l’Escola Can Fabra obre els divendres a la tarda.

Patis oberts a Sant Martí

Sant Martí és el districte amb més patis oberts, un total de 14. Els barris amb més instal·lacions obertes són el Besòs i el Maresme i la Vila Olímpica, que en tenen tres cadascun. Al Poblenou, la Verneda i la Pau i a Provençals del Poblenou en són dos, mentre que al Camp de l’Arpa del Clot n’hi ha un, igual que al Clot. Consulta al mapa tots els centres educatius i horaris en què estan oberts.