calor temperatura dimarts

La calor no afluixa i, de fet, tot el contrari. Els mapes indiquen que l’arribada primerenca de l’estiu aquest maig tindrà continuïtat i s’accentuarà encara més els propers dies, amb un nou ascens de la temperatura tant de dia com de nit que ens donaran ja un primer tast de juliol en ple mes de maig. Les màximes poden arribar, o fins i tot superar, els 35 ºC a les comarques de l’interior de Catalunya.

Arriba una massa d’aire africà

Els models van tots de la mà i apunten una setmana amb calor canicular. La massa d’aire arrencarà del nord d’Àfrica i vindrà també amb pols en suspensió, que no farà més que accentuar una contaminació per partícules en suspensió (PM10) que ja aquest dijous va entrar unes hores en avís preventiu.

Es podrien, fins i tot superar, els 35 ºC a ponent

Tot i que encara queden molts dies, són molts els escenaris que indiquen un escalfament gradual de la temperatura, tant nocturna com diürna, especialment important a les comarques interiors.

Els models indiquen que se superaran els 30 ºC amb tota seguretat i que, fins i tot en alguns punts, es podrien tocar o superar de manera puntual els 35 ºC durant aquesta setmana amb un grau de probabilitat força elevat.

Aquests registres serien molt més probables al pla de Lleida i l’interior de la vall de l’Ebre, però els registres també es podran superar amb alegria els 30 ºC a la Catalunya central i el prelitoral i no es descarta algun registre proper o superior als 30 ºC en algunes valls del prepirineu. Ambient de juliol al migdia en ple mes de maig.

El mapa anterior indica la temperatura màxima prevista ja per a aquest dimecres, on alguna raconada podria fregar ja els 35/36 ºC a ponent.

Es fregaran rècords absoluts en un maig?

La calor de ple estiu no és del tot excepcional al mes de maig, un mes que durant el present segle XXI ens ha deixat ja calorades sonades. Segons els models, no es pot descartar que en algun moment de la setmana els registres més elevats d’algunes estacions meteorològiques de l’interior es puguin acostar als rècords absoluts de temperatura en un mes de maig.

El registre més alt registrat mai pel Servei Meteorològic de Catalunya en un mes de maig és de 38,2 ºC a Vinebre el maig del 2012.

L’AEMET té rècords històrics de temperatura en un mes de maig de 35.6 ºC a Lleida (2017) i 36º C a Tortosa (2006), dades que sembla complicat que es puguin assolir però que no es poden acabar de descartar.

A Barcelona, difícilment més de 27 ºC

La façana costanera podria tornar a quedar al marge d’aquesta calorada imponent fora de temporada. Amb un règim de vents gairebé encalmats o en règim de marinades es fa difícil pensar en una pujada important de la temperatura màxima i, de fet, es tornarà a obrir la porta a la presència de bancs de núvols baixos o boires costaneres.

Mapes en mà, s’entreveu complicat que la màxima pugui superar gaire els 26/27 ºC, tret que el vent girés a garbí o ponent, un fet que a hores d’ara no sembla que hagi de passar.

Les primeres nits tropicals, a punt d’arribar

El que sí notarem a Barcelona és una pujada clara de la temperatura nocturna. L’aigua del mar és encara una mica fresca com per impedir que la mínima pugui quedar gaire elevada, però lentament va pujant i aquests dies marca ja temperatures de 18/19 ºC força generals

Els models apunten una pujada clara de la temperatura nocturna per a les properes nits i no descarten ja algunes primeres nits tropicals en què la temperatura no baixi dels 20 ºC en alguns barris del centre i potser també a la part alta de la ciutat.

Possible normalització més endavant

Sigui com sigui, la realitat i l’evidència és que al davant tenim encara, com a mínim, una setmana sencera més d’ambient plenament estiuenc i amb unes temperatures que podrien no tocar sostre fins el cap de setmana vinent.

Amb una mica de sort els mapes insinuen un intent de normalització de la temperatura per més endavant i, encara amb més sort, amb més inestabilitat. Molts condicionals, molts dies al davant, molta fortuna per esperar en un estiu que, de moment, ha començat molt fort i molt abans del que és habitual.