Barcelona tindrà nou superàrees de joc noves en els propers dos anys, que s’afegiran a les cinc que ja existeixen fins ara. A més, la ciutat també guanyarà 14 espais de jocs d’aigua perquè els nens es puguin refrescar a l’estiu i prevenir les onades de calor i les altes temperatures. Són les dues novetats més destacades del desplegament del Pla del joc a l’espai públic de l’Ajuntament, que també preveu incrementar les àrees de joc totalment accessibles.

En total, s’invertiran més de 18 milions d’euros per convertir Barcelona en “una ciutat més lúdica i més amable per als infants”.

Gronxadors gegants, constel·lacions, meteorits i dunes

El gener de l’any vinent l’Ajuntament preveu que estaran instal·lades tres noves superàrees de joc, que s’afegiran a les cinc que ja existeixen fins ara. Totes tindran elements singulars que les fan especialment atractives. La de les torres d’Alfons el Magnànim, al Besòs, tindrà dues torres de 5 i 6 metres d’alçària de les que sortiran uns tobogans en espiral. A la platgeta del Poblenou (el Parc del Poblenou) s’hi reproduirà un paisatge dunar i hi haurà el conjunt de gronxadors més gran de la ciutat. I la tercera, la constel·lació Barceloneta (Parc de la Barceloneta) tindrà un gran sorral, gandules, un laberint i meteorits caiguts del cel.

Recreació de la gran àrea de joc constel·lació de la Barceloneta

Després d’aquestes, al llarg del 2023 se n’hi afegiran cinc més: al Parc del Canòdrom, al Parc de la Colònia Castells, el Parc de Can Batlló i al Parc Central de la Marina del Prat Vermell. Un any després, el 2024, el mapa es completarà amb la superàrea dels Jardins de Màlaga, que serà l’àrea de joc més gran de la ciutat, i la del Parc de les Glòries, totes dues completament accessibles.

Així serà la gran àrea de joc de la platgeta del Poblenou

Les superàrees són espais de grans dimensions (més de 600 m2) i ubicades en espais que conviden passar-hi el dia. De fet, l’Ajuntament assegura que estan tenint molt bona rebuda per a infants i famílies i que el 17 % dels visitants no són del barri.

Els primers jocs d’aigua, als Jardins del Baix Guinardó

Una altra de les novetats és la instal·lació de 14 punts de jocs d’aigua repartits per la ciutat. El 2020 es va posar en funcionament un d’aquests espais com a prova pilot, al barri de Canyelles, amb una font de brolladors d’aigua potable. Ara la intenció és replicar aquest model a 13 punts més, incorporant les mesures sanitàries d’aquest primer espai per evitar casos com el de la font del Parc d’Antonio Santiburcio, que va haver de tancar el 2018 després que es detectessin casos de gastroenteritis entre infants que s’hi havien banyat.

El primer punt d’aigua a posar-se en marxa serà l’estiu del 2023 als Jardins del Baix Guinardó. Després, el 2024, se n’instal·laran al Bon Pastor, al Parc del Canòdrom de Sant Andreu, al Parc de les Glòries, a Can Batlló i a vuit emplaçaments més encara per concretar.

Més àrees de joc accessibles

Un altre dels objectius de l’Ajuntament és incrementar l’accessibilitat de les àrees de joc. Actualment, de les 906 àrees de joc que hi ha a la ciutat, només n’hi ha 21 de totalment accessibles. La intenció del consistori és que duplicar aquesta xifra l’any vinent, fins a arribar a les 45 i que el 2024 hi hagi una àrea de joc accessible a cadascun dels 73 barris de la ciutat.