L’alcaldessa, Ada Colau, és partidària de limitar el nombre de creuers que arriben diàriament al port de Barcelona. En una entrevista al ‘Cafè d’idees’ de TVE, ha dit que “el model de creuers sense límit no és sostenible i s’ha de regular”, i ha anunciat que proposarà a la Generalitat i a l’Estat “un debat serè i amb dades“.

La regulació de les Balears, el punt de partida

Colau ha posat com a referència el govern de les illes Balears, que ha decidit que el port de Palma només podrà rebre un màxim de tres creuers al dia i un topall de 8.000 creueristes de mitjana. “Podríem partir de la proposta de les Balears per estudiar-la per Catalunya”, ha proposat, i ha afegit: “Seiem, valorem i busquem un límit. Potser hi ha mesos que no cal reduir, però en d’altres sí”.

L’alcaldessa reconeix que encara no ha traslladat la proposta al president del Port de Barcelona, Damià Calvet, però ha dit que ho farà. Recorda que l’Ajuntament ja va negociar amb el Port una “primera ordenació” per treure els creuers del port ciutat i desplaçar-los al port industrial, però que amb la situació d’emergència climàtica actual ara cal fer “més passos”.

El 40 % dels creueristes només estan 4 hores a Barcelona

L’alcaldessa assegura que les dades de les quals disposa són “preocupants” i que l’impacte dels creuers “no suposa un retorn generalitzat a la ciutat”. Només aquest mes de maig han arribat 125 creuers a Barcelona, i el 40 % dels creueristes només estan quatre hores a la ciutat. “El problema no és només la contaminació. Són milers de persones que arriben, estan poques hores, es concentren al centre i generen aquesta sensació de col·lapse”, afirma.