15 dies després de la publicació de la sentència del procés, el conseller d’Interior, Miquel Buch, s’ha reunit per primera vegada amb la cúpula dels Mossos d’Esquadra  amb l’únic objectiu d‘avaluar els dispositius d’ordre públic que han dut a terme aquests darrers dies per fer front a les mobilitzacions i aldarulls i establir si hi va haver o no mala praxi. Després de la reunió, la portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha anunciat que s’ha decidit obrir l’auditoria “més gran” de la història del cos i que ja s’avaluen 15 actuacions sospitoses.

Aquest dilluns es van reunir els comandaments de Mossos a la seu central i aquest dimarts han traslladat al conseller l’anàlisi que va des de l’acció del Tsunami Democràtic a l’aeroport del Prat, les manifestacions al voltant de la Delegació del Govern o els aldarulls durant la vaga general del 18 d’octubre fins als disturbis d’aquest dissabte a la via Laietana davant la prefectura de la Policia Nacional.

A la trobada, per part del Departament d’Interior hi ha assistit el conseller acompanyat del secretari general, Brauli Duart, i el director general de la Policia, Pere Ferrer; mentre que per part de la prefectura del cos hi havia el comissari en cap, Eduard Sallent, i altres comandaments com el comissari superior de Coordinació Territorial, David Boneta i els comissaris d’Avaluació de Serveis i d’Afers Interns que s’encarreguen, precisament, d’analitzar les actuacions sospitoses de mala praxi.

En els darrers dies el sector independentista ha criticat l’actuació policial. L’han titllada de desproporcionada i han demanat la dimissió del conseller Buch, que, des del principi, ha mostrat plena confiança en els Mossos i ha remarcat que el cos revisarà les accions que han dut polèmica per si cal depurar responsabilitats. En aquest sentit, ha dit que està disposat a cessar del càrrec en cas que el cos no analitzi bé les imatges i deixi passar per alt actuacions de suposada mala praxi policial.

Paral·lelament, el comissari en cap, Eduard Sallent, va enviar una carta a tot el cos en què va defensar la professionalitat dels agents durant els aldarulls i va afirmar que les seves accions “no sempre han estat enteses ni compartides per tothom”.