El catedràtic de dret processal de la Universitat de Barcelona Jordi Nieva considera que hi ha motius per recórrer contra la sentència del procés davant el Tribunal Constitucional. En una entrevista a betevé, Nieva ha dit que “no és que confiï que hi hagi una reversió de la sentència, però motius n’hi ha”. Afirma que “el Constitucional ha dit molt clar que no es pot condemnar una persona per un delicte si no era previsible que el cometria”, és a dir, “que tu estaves fent una cosa que sabies que era aquest delicte”. I, ha afegit, “aquí ningú es pensava que aquests fets es qualificarien de sedició”.

Nieva afirma que, abans de recórrer a la justícia europea, hi ha el Tribunal Constitucional. “No el descartem ja d’entrada perquè seria creure’s que tot és el mateix, que hi ha una conspiració, i no és veritat”. Ha afegit que si el Constitucional coincideix amb el Suprem, llavors, l’única possibilitat de recurs serà davant el Tribunal Europeu de Drets Humans, però “això és temps. El Constitucional poden ser tres o quatre anys i l’Europeu, arma’t de paciència”.

“Primera sedició de la història sense ferits ni detinguts”

El catedràtic considera que l’alt tribunal no ha justificat prou la sentència. “Em sembla cridaner que es pugui declarar que hi ha una sedició el dia de la concentració davant de la conselleria d’Economia perquè seria la primera sedició de la història del món sense ni un detingut ni un ferit. Això és insòlit”. Afegeix que “vam ser molts juristes els que vam dir que allà no hi havia rebel·lió i ho vam raonar” i ara “la sentència ens compra aquest raonament”. En cita com a exemple l’argument que “tot el procés era una mentida propagandística, que no hi havia res al darrere i que amb una mentida no es fa una rebel·lió”. Segons Nieva, “això ho havia dit moltes vegades i ara la sentència ho diu”.

“La sentència no deixa content cap magistrat”

Nieva no creu que la sentència tingués el “desig de castigar els responsables, però sí un desig de no semblar tous“. “Van intentar qualificar els fets de la manera que va assolir més consens dins la sala”, ha dit, “i, aquí m’arrisco, crec que la sentència no deixa tranquil ni content cap dels magistrats“. El catedràtic creu que “hi havia un grup que veia rebel·lió i un altre que no veia res i, al final, ha quedat la sedició com a solució de consens”.

Respecte a l’euroordre contra Carles Puigdemont que s’ha reactivat després de la sentència, Nieva creu que “és difícil de predir” però “no li dono gaire oportunitats d’èxit”. “El jutge belga segur que mirarà els fets i veurà que, amb la descripció dels fets, no està descrita una sedició com l’entenen ells”.

Pots veure aquí l’entrevista completa.