La mobilització de Tsunami Democràtic a l’Aeroport Josep Tarradellas Barcelona-el Prat ha acabat amb càrregues dels Mossos d’Esquadra i de la Policia Nacional, que, en diverses ocasions, han disparat material antidisturbis contra els manifestants que han protestat contra la sentència del procés. Al llarg de la tarda, les càrregues policials s’han repetit en diversos punts de l’aeroport. Un d’aquests moments s’ha produït a les 19.15 h, quan la policia ha carregat contra les persones que hi havia concentrades a l’exterior de la T1.

Poc abans de les 10 de la nit, hi ha hagut una intervenció policial contundent dels Mossos d’Esquadra i la Policia Nacional. Ha estat a l’interior de l’aparcament de l’aeroport i els cossos de seguretat han disparat, almenys, projectils de “foam”. Els manifestants han fet barricades, han buidat diversos extintors i han accionat mànegues d’extinció d’incendis. Amb aquesta intervenció, la policia ha anat empenyent els manifestants fora de les instal·lacions aeroportuàries.

A través de Twitter, l’Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans ha denunciat que la Policia Nacional no només ha llançat projectils de “foam”, sinó també pilotes goma.

Els Mossos d’Esquadra també han alertat d’una “intervenció policial imminent” a la planta 0 de la T1. Ho han fet tant allà mateix, a través de megafonia, com també a Twitter. Segons la policia, “un grup de concentrats amb actitud violenta estan fent barricades i llançaments contra els agents”. Han advertit que “si no s’aturen”, actuarien.

Segons un testimoni, aquest vespre diverses persones han saltat el cordó policial i han pogut accedir a les instal·lacions de la T1.

Pels volts de les 17 h, també en un episodi de càrregues, s’ha vist com el vestíbul de la parada de metro de l’aeroport s’ha omplert de fum. A través de les xarxes socials, hi ha usuaris que han denunciat que es tracta de pots de fum que han tirat els Mossos d’Esquadra mentre que d’altres han parlat d’extintors que els mateixos manifestants han obert.

115 assistències sanitàries i un detingut

Segons fonts del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), al llarg del dia han fet 131 assistències sanitàries, de les quals tres han estat al matí i 115 han estat a la Terminal 1 de l’aeroport. 24 dels ferits han estat traslladats a centres sanitaris. El SEM també confirma que s’ha atès una persona per una lesió ocular, que ha estat traslladada a l’hospital de Bellvitge.

Les primeres càrregues per part dels Mossos s’han produït cap a les 14 h d’aquest dilluns, per impedir l’aglomeració de ciutadans a les terminals. La policia catalana ha detingut una persona a l’estació de la Línia 9 Sud que hi ha a l’aeroport.

Afectacions aèries i als transports públics

L’activitat a l’Aeroport Josep Tarradellas Barcelona-el Prat s’ha vist afectada des de quarts de dues de la tarda per la mobilització ciutadana, després de la crida de Tsunami Democràtic a aturar-ne l’activitat. S’han desplaçant cap al Prat en diferents mitjans de transport, públic i privat.

Per evitar el col·lapse de la infraestructura, Renfe ha aturat la circulació de trens al Prat per petició dels Mossos d’Esquadra i TMB ha aturat durant una estona el servei de l’L9 Sud entre les parades de Parc Nou i Aeroport T1. Els serveis de Renfe i de metro de l’L9 s’han restablert abans de les 15 h.

A banda del tren i el metro, altres usuaris han intentat arribar a l’aeroport amb l’Aerobús, tot i que a causa de les múltiples mobilitzacions el servei només ha tingut operativa la parada de la plaça d’Espanya. Moltes persones s’han desplaçat a peu fins a la infraestructura per la Gran Via i per la ronda del Litoral.

Ronda litoral tallada protesta sentència

Tsunami Democràtic ha donat instruccions per aconseguir un bitllet a través del canal de Telegram Bitllets Tsunami perquè la policia mantenia vigilats els accessos a l’aeroport i impedia l’entrada a aquelles persones que sense bitllet per volar.