El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha justificat l’actuació dels Mossos d’Esquadra durant els aldarulls d’aquest dimarts a la nit al centre de Barcelona. Assegura que s’han detectat “grups violents” un cop finalitzen les manifestacions “pacífiques” organitzades per rebutjar la sentència del procés. En el cas de les protestes d’aquest dimarts, Buch les descriu com a “grups provocadors i agitadors” que van tirar objectes “contundents” contra els cordons policials i van malmetre el mobiliari urbà.

El conseller ha comparegut per donar explicacions pel dispositiu policial d’aquest dimarts a la nit. Per tant, el conseller no ha dimitit i ha dit que, d’ara endavant, el cos continuarà garantint el dret a la manifestació i, alhora, l’ordre públic.

Segons Buch, Interior preveu que la protesta convocada aquest dimecres pels CDR tindrà “brots de violència”. “La policia actuarà”, ha afirmat el conseller. L’objectiu és perseguir conductes “violentes i incíviques”.

Més de 200 ferits i 250 barricades, segons Interior

La situació d’aquest dimarts va ser “realment complexa”, ha explicat Miquel Buch. Ha informat que durant el vespre i la nit es van produir uns 250 focs amb barricades als carrers de Barcelona i que els aldarulls van provocar més de 200 ferits, entre ciutadans i agents de la policia. “Cal aïllar aquests grups violents. Ni el poble català ni l’independentisme volen la violència”, ha afegit el conseller. Buch també ha denunciat que els Mossos d’Esquadra van patir “sabotatges” als vehicles policials.

Algunes actuacions policials van deixar imatges que han estat compartides massivament a les xarxes socials. Per exemple, en diversos punts del centre els Mossos d’Esquadra van dur a terme la tècnica anomenada “carrusel”, que consisteix a fer circular una furgoneta darrere l’altra per dispersar manifestants. La Brigada Mòbil la va descartar per considerar-la perillosa, però ahir la van dur a terme. “La tècnica no es fa servir, tret que sigui en fets puntuals i extrems“, ha justificat Buch.

El conseller ha dit que les imatges captades de les actuacions policials seran analitzades pel cos per comprovar si “s’ajusten als protocols i la proporcionalitat”.

Reunió al Palau de la Generalitat

El president de la Generalitat, Quim Torra; el vicepresident del govern, Pere Aragonès; el conseller d’Interior, Miquel Buch, i la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, s’han reunit aquest dimecres al matí al Palau de la Generalitat. La trobada ha arribat després dels aldarulls que van provocar alguns manifestants, amb barricades i fogueres als entorns de la Delegació del Govern.

La previsió inicial era que Miquel Buch comparegués davant dels mitjans a les 10.30 h. Després, s’ha comunicat que es tractava d’una roda de premsa. Hores després s’ha comunicat que la roda de premsa havia quedat desconvocada sense donar-ne els motius. Finalment, la conselleria d’Interior ha anunciat al migdia la compareixença de Buch a les 17 h des de la seu d’Interior.