Els Mossos d’Esquadra obren una investigació interna per analitzar l’actuació policial durant els aldarulls en les mobilitzacions per la sentència del procés. En la roda de premsa posterior al Consell Executiu d’aquest dimarts, la portaveu del govern, Meritxell Budó, ha anunciat que, de moment, s’estan analitzant 15 actuacions sospitoses que podrien ser irregulars. 

Segons ha pogut saber betevé, d’entre aquestes accions s’està investigant la furgoneta amb manifestants a sobre el capó a la T1 de l’aeroport i dos fets que van passar a Tarragona: un agent que va cridar “Som gent de pau” i l’atropellament d’una persona que estava al costat d’uns contenidors.

“Es fa amb la voluntat de millorar la manera de defensar el cos dels Mossos d’Esquadra, garantir el seu prestigi i que no es perdi la confiança en ells”, ha dit la portaveu del Govern, que també ha explicat que l’anàlisi de les 15 actuacions pot derivar en l’obertura d’expedients disciplinaris o informacions reservades i acabar amb una sanció o l’arxiu.

La decisió s’ha acordat en la reunió que ha encapçalat Miquel Buch amb tota la cúpula dels Mossos aquest dimarts al matí i en la qual han participat els comissaris d’Avaluació de Serveis i d’Afers Interns dels Mossos d’Esquadra.

Budó reitera la confiança en Buch

L’actuació dels Mossos d’Esquadra durant els aldarulls en les mobilitzacions per la sentència ha estat en el punt de mira i ha rebut moltes crítiques, fins i tot del sector independentista del qual prové el conseller Buch. En la roda de premsa, la portaveu del govern, Meritxell Budó, ha reiterat però la plena confiança en el conseller i en el cos. 

A través de Twitter, Miquel Buch ha remarcat també la “plena confiança” amb els Mossos “en la seva feina i en la seva capacitat d’autocrítica”.

El Govern obre una comissió d’investigació

Budó també ha anunciat que en la reunió del Govern s’ha acordat impulsar al Parlament una comissió d’investigació sobre l’actuació policial, tal com va plantejar el president de la Generalitat, Quim Torra. La portaveu ha explicat que la intenció de l’executiu és que hi puguin comparèixer entitats vinculades al a defensa dels drets humans, el Síndic de Greuges i experts en ordre públic.

D’altra banda, la CUP va presentar aquest dilluns a la Mesa del Parlament una moció que demana la destitució del conseller d’Interior, Miquel Buch, per l’actuació dels Mossos i la retirada de Catalunya dels cossos policials i militars estatals i la dissolució dels cossos antiavalots dels Mossos.