Més d’un centenar de joves detinguts en les mobilitzacions contra la sentència del procés han quedat en llibertat amb mesures cautelars. Els jutges els han prohibit participar en una manifestació o apropar-s’hi a menys de 1.000 metres mentre dura la investigació.

Un dels advocats que defensa un jove amb aquesta prohibició és Sergi Blàzquez, president de l’associació Drets. En declaracions a betevé, Blàzquez ha explicat que es tracta d’una mesura desproporcionada i que la policia va detenir el seu client i tres companys més abans de la manifestació a la qual assistien, a uns carrers de distància, i sense haver comès cap acció delictiva:

“Així com en un cas de violència domèstica s’entén una ordre d’allunyament, en el cas d’assistir a una manifestació és desproporcionat”

L’advocat ha assegurat que la instrucció del ministeri fiscal davant les detencions arran de les manifestacions postsentència és demanar presó preventiva en tots els casos. Per això, després que el jutjat hagi declinat la petició a canvi de posar la mesura cautelar de no assistir a més manifestacions, el seu client, ara per ara, no s’ha plantejat recórrer-hi en contra.

“Atemorir la població”

El president de Drets veu en l’actuació policial i judicial de les últimes setmanes la voluntat d’enviar “un missatge per atemorir la població”. Sergi Blàzquez creu que “els atestats policials són surrealistes i creen un relat per dir que tot això [els aldarulls] està inspirat, organitzat i coordinat”. I no només això, sinó que l’advocat ha recordat que “això va en contra de l’esperit del Codi penal perquè no em poden acusar del delicte que ha fet una altra persona un altre dia”.