L’expansió del coronavirus ha afectat de ple infants i joves. Les escoles i els instituts estan tancats i els alumnes han hagut de seguir el curs des de casa, en alguns casos sense recursos. Diversos barris de Barcelona s’han organitzat per recollir i repartir material educatiu entre les famílies que més ho necessiten.

Les xarxes de veïns que s’han creat al Gòtic i al Raval per fer front a la pandèmia en són un exemple. S’han unit en l’anomenada Xarxa de Suport Educatiu de Ciutat Vella i aquest dilluns han distribuït 10 lots de llibretes, bolígrafs, colors i contes per a nens de moltes edats diferents. Aquests lots els han creat a partir de donacions de particulars i comerços del districte.

Martí Cusó, membre del col·lectiu, lamenta que el repartiment de material escolar que va fer l’Ajuntament ha quedat curt i moltes llars de Ciutat Vella no es poden permetre comprar-ne. “El Raval i el Gòtic són dos barris que depenien de l’economia submergida i del turisme. Ja hi havia moltíssima desigualtat i pobresa, i ara és més visible”, relata.

Una família recull material educatiu a l'espai La Negreta, del Gòtic.
Una família recull material educatiu a l’espai La Negreta, del Gòtic

Cusó recorda que la tasca que aquests dies de covid-19 fan els veïns és responsabilitat de l’Administració. La xarxa està en contacte amb les escoles del districte per detectar els alumnes a qui més fa falta material escolar. I a Ciutat Vella no són els únics que s’han organitzat: al Poble-sec també han engegat una iniciativa similar.

La pandèmia accentua la bretxa digital

En aquest cas han recopilat més de 50 dispositius electrònics de particulars i empreses. Els han repartit entre infants i joves, majoritàriament del barri, que a casa no tenien ordinador o tauleta per seguir el curs. La Xarxa de Suport del Poble-sec assegura que, “tot i que el Consorci d’Educació ha cobert part de la demanda amb l’entrega de tauletes, continuen arribant peticions“.

Recollida i entrega de dispositius electrònics al Poble-sec
Recollida i entrega de dispositius electrònics al Poble-sec

Segons Sara Zamana, membre del col·lectiu, durant la crisi del coronavirus s’ha vist accentuada la bretxa digital. “A Catalunya hi ha un 30 % de nens que no tenen accés a dispositius informàtics, i ens vam adonar que això és fonamental en el procés educatiu actual, però també ho és sempre”, explica Zamana.

Totes dues iniciatives són un exemple més de com els veïns de Barcelona s’han unit per ajudar-se i fer front a la pandèmia. Tothom qui vulgui fer donacions, pot contactar amb els col·lectius a través dels correus electrònics educacioxarxasuport@gmail.com o xarxapoblesec@protonmail.com.