Ja fa 10 dies que ho adverteixen: les xarxes de veïns que oferixen aliments estan cada cop més desbordades. La crisi del coronavirus ha provocat que cada dia s’acostin més ciutadans als punts de recollida perquè, expliquen, alguns amb prou feines poden costejar-se el menjar. A la Xarxa Popular d’Aliments del Raval estan al límit: els usuaris no paren de créixer.

Des que es va decretar l’estat d’alarma, el 14 de març, al Raval han rebut més de 300 peticions per a, com a mínim, 700 persones. Lamenten que “no donen l’abast” per contestar tothom i, fins i tot, han hagut d’aturar ajudes noves. A banda dels usuaris més habituals, cada dia atenen unes 25 famílies per primer cop.

Un usuari recull la cistella de la Xarxa Popular d'Aliments del Raval.
Un usuari recull la cistella de la Xarxa Popular d’Aliments del Raval

Reclamen un espai més ampli a l’Ajuntament

Els aliments que aconsegueixen de comerços o supermercats no són suficients. També necessiten més espai. Critiquen que el Casal la Galera, el local que utilitzen com a magatzem ─al número 6 del carrer de Sant Bartomeu─, els queda petit i reclamen a l’Ajuntament que els cedeixi un lloc més gran de titularitat municipal.

Segons la Xarxa Popular d’Aliments del Raval, “les mesures de l’Estat no van destinades al gruix de gent que ho està passant malament”. El col·lectiu veu diàriament com moltes persones “han perdut la feina o han patit un ERTO que encara no han cobrat”. També denuncien que la resposta de Generalitat i consistori és “més propagandística que efectiva“.

Cues puntuals per rebre menjar de la xarxa del Raval
Cues puntuals per rebre menjar de la xarxa del Raval

Per això, demanen que s’augmentin els recursos als Serveis Socials de la ciutat i “se simplifiqui la burocràcia” per accedir a cistelles d’aliments. Asseguren que s’han organitzat per ajudar tothom, però que “estan desbordats”. A més d’oferir menjar, donen un cop de mà a les famílies amb els estudis dels més menuts, i s’estan organitzant per repartir material escolar.