La tornada a l’escola és un dels temes més complicats de la desescalada després de la crisi pel coronavirus. Aquest dilluns, el conseller d’Educació, Josep Bargalló, ha insistit que, tot i que el curs s’acabarà telemàticament, els centres reobriran al juny, tot i que no s’hi faran classes, i que es treballa perquè al setembre es pugui reprendre l’ensenyament presencial. Educació planteja que els alumnes menors de 12 anys puguin tornar a l’escola i que els més grans alternin l’activitat presencial amb la telemàtica. Les famílies i el sindicat de professors USTEC no ho veuen clar.

La Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes de Catalunya (FaPaC) demana que es faci tot el possible perquè al setembre l’escola pugui ser presencial per a tots els alumnes. Segons explica Belén Tascón, presidenta de l’entitat, qualsevol plantejament que vagi en la línia d’un ensenyament telemàtic “creiem que no és l’educació a què hem d’aspirar” i si aquesta opció apareix “hauria de ser l’última i no la primera de la llista”. En aquest sentit, demana que es busquin totes les alternatives possibles, com per exemple fer diversos torns a les escoles.

D’altra banda, el sindicat USTEC agafa amb pinces les declaracions de Bargalló. “Hi ha una cosa que tenim molt clara amb aquest conseller”, diu Ramon Font, portaveu del sindicat, “i és que hi ha molta diferència entre el que diu i el que fa“. Font critica que, tot i que per poder complir amb els requisits de seguretat d’una tornada a l’escola presencial s’hauran de contractar més professors, això no està previst en el pressupost. “Els números de les plantilles per al curs vinent que portaran a la mesa sectorial d’ensenyament són exactament iguals als de l’any passat”, afirma.