Dels quatre pavellons que es van construir, contra rellotge, per donar suport als centres sanitaris de Barcelona, a hores d’ara, tres estan completament buits. L’únic en funcionament és el de la Vall d’Hebron, que s’ha convertit en un hospital de dia polivalent. En aquest centre s’atenen, majoritàriament, persones amb tractaments crònics ambulatoris. L’objectiu, però, es poder-hi encabir altres pacients.

La gerència del centre va voler atorgar un ús nou a l’espai. “Vam pensar que hi podríem fer una sèrie de tractaments que, a causa de la crisi del coronavirus, s’havien hagut d’ajornar des de feia setmanes“, ha apuntat Albert Salazar, gerent de l’Hospital Vall d’Hebron.

Actualment aquesta instal·lació rep uns 50 pacients al dia. L’objectiu, però, és fer créixer el nombre d’usuaris. Durant els pròxims dies, asseguren que citaran les persones que segueixen un programa de rehabilitació per fer les sessions en aquest espai. De fet, aquests tractaments acumulen un retard significatiu degut a la transformació dels gimnasos en UCI per fer front a la pandèmia.

La resta de pavellons, de moment tancats

La resta de pavellons que es van habilitar a l’inici de la crisi estan, de moment, tancats. El seu futur dependrà de l’evolució de la pandèmia i de les fases de desescalada que defineixi el Departament de Salut.

  • El Pavelló Salut Vall d’Hebron té capacitat per a 132 pacients. Quan funcionava com a punt d’atenció per a pacients amb la covid-19 en va atendre una mitjana de 25 durant els dies amb més contagis.
  • El poliesportiu Claror, vinculat a l’Hospital del Mar, no atén cap pacient des de fa una setmana. Tot i que disposa de 72 llits no va sobrepassar, en cap moment, la meitat de la capacitat.
  • Al CEM Guinardó, vinculat a l’Hospital de Sant Pau, es van ocupar, durant el pic de la pandèmia, 34 dels més de 80 llits disponibles. En aquest moments, tampoc no s’hi està atent cap usuari.
  • L’equipament més gran, el de l’INEFC, amb 252 llits, no s’ha hagut d’estrenar. L’Hospital Clínic ha derivat els pacients a l’hotel medicalitzat Catalonia Plaza, on encara atenen 64 pacients.