Exemples com els de Corea del Sud o la Xina fan preveure que molts països patiran un rebrot de la pandèmia del coronavirus. Per això, alerten els experts, cal estar preparats. La clau perquè si es produeix aquest brot no sigui incontrolable és la detecció precoç dels infectats i el seguiment dels contactes. I aquí, en el cas d’Espanya, és on arriben els dubtes.

Segons Antonio Figueras, investigador del CSIC, “Espanya està al paleolític del seguiment de les malalties”. No creu, per tant, que actualment tingui la capacitat de fer prou test per garantir que s’avança en la desescalada amb la garantia de poder detectar precoçment un rebrot.

També Salvador Macip, investigador de la Universitat de Leicester i de la UOC, té dubtes que Espanya estigui ja prou preparada per fer test a tots els sospitosos: “Realment ficar-se en un desconfinament sense tenir eines necessàries com els test seria una mica arriscat”.

Ens estem relaxant massa?

Amb la desescalada, alerten els experts, un paper importantíssim de l’evolució de la pandèmia la tindrem els ciutadans. Cal actuar amb la màxima prudència i ser conscients de la gravetat de la situació. “Crec que ens estem insensibilitzant”, assenyala Figueras, que recorda que encara hi ha més d’un centenar de morts diaris, una xifra “atroç”.

Segons Macip, part d’aquesta relaxació rau en com es comunica la situació per part de les autoritats:

“Parlant de nova normalitat o de tornar a la normalitat sembla que hem superat el pitjor i que ara tot serà fàcil. Això porta al relaxament i a un increment de la possibilitat de contagis.”

El fràgil equilibri entre economia i salut

Enmig d’aquesta situació, els governs busquen ara un equilibri entre el control sanitari de la pandèmia i la recuperació econòmica. Segons Figueras, la clau és “actuar amb un bisturí, limitant la mobilitat a zones concretes si és necessari”. També Macip defensa el desconfinament per territoris i fases, “sempre evitant entrar en situacions de risc excessiu”. “Des del punt de vista sanitari, la millor manera per parar això seria estar confinats un any, però és evident que això no és possible, s’ha de buscar l’equilibri”, afegeix.