Les xarxes d’aliments de barri ja fa dies que alerten que estan sobrepassades. Asseguren que, setmanes després de l’inici de la crisi del coronavirus, han doblat les sol·licituds de les cistelles de productes bàsics que ofereixen als veïns que ho necessiten.

El Comitè Revolucionari d’Aliments, del barri del Poble-sec, ha explicat a betevé que cada cop reben més sol·licituds per part d’usuaris que es troben en situació de vulnerabilitat i, tot i que l’Ajuntament ho ha negat amb rotunditat, asseguren que alguns venen derivats directa o indirectament per part dels Serveis Socials. “Estem desbordades i no només aquí al Poble-sec, sinó a totes les xarxes d’aliments de l’àrea municipal de Barcelona”, assegura Maria Abadia, membre del Comitè Revolucionari d’Aliments. Volen denunciar que, segons consideren, les institucions no estiguin donant una resposta òptima a les necessitats d’un gran nombre de ciutadans. Expliquen que això els ha obligat a haver d’autoorganitzar-se per oferir aliments a les famílies que ho sol·liciten. “Ara per ara estem abastin setmanalment més de 160 famílies del barri”, explica.

Ho fan gràcies a la reorganització d’un servei veïnal que ja fa anys que ofereixen. Disposen d’una xarxa de comerciants del barri que habitualment col·laboren amb la donació de productes de primera necessitat i, a causa de la situació excepcional, ara també reben part dels excedents de Mercabarna. Compten, a més a més, amb l’ajut d’alguns veïns que també aporten el seu granet de sorra. Tot i això, la crisi sanitària actual els ha desbordat. Per això, demanen ajut a les institucions per tal de poder abastir a tothom qui ho demani.

A causa de l’augment de sol·licituds, la periodicitat de l’entrega de cistelles s’ha hagut de reduir a la meitat. Abans els usuaris en podien disposar d’un lot dos cops per setmana, ara les entregues s’han reduït a la meitat. Asseguren que no estan sorpresos amb aquesta allau de sol·licituds: “La crisi de la covid-19 està posant en evidència una desigualtat social que existeix i que denunciem des de fa anys”, explica Maria Abadia.

Assessorament per a qui no pugui pagar el lloguer

El Comitè Revolucionari d’Aliments també ofereix assessorament personalitzat a tothom qui tingui problemes per fer front al lloguer del seu habitatge o a les factures dels subministraments bàsics. Un membre del sindicat del barri escolta i aconsella els veïns per tal de buscar solucions.

De fet, han explicat a betevé com han creat un “comitè de vaga” per afrontar de manera conjunta les complicacions derivades pels impagaments dels lloguers “els fem saber que no s’han de veure obligats a escollir entre poder menjar o pagar el lloguer i que no estan sols”, explica Rosanna d’Angelo, membre del sindicat del Poble-sec. “Si no rebem ingressos, no podem pagar el lloguer”, afegeix.