La Ponència de Nomenclàtor ha aprovat aquest dimarts la nova denominació de nou carrers, places i jardins de la ciutat, dels quals sis tindran nom de dona. La proposta forma part del projecte de l’Ajuntament de fer un nomenclàtor més social i feminitzat i que ara mateix només suposa un 8 % del total de noms de carrer de Barcelona.

Els noms aprovats són els següents:

  • Plaça de Carmen Balcells i Segalà: la cruïlla pacificada entre els carrers del Concili de Trento i del Treball, situada davant de la nova Biblioteca Gabriel García Márquez, a Sant Martí, portarà el nom de l’editora barcelonina, un personatge clau del boom de la literatura llatinoamericana de la segona meitat del segle XX i que va representar fins a sis guanyadors del Premi Nobel, entre ells García Márquez.
  • Jardins de Margarita Brender i Rubira: donarà nom a l’espai enjardinat situat a la cruïlla entre els carrers del Freser, de Trinxant i de la Indústria, al Camp de l’Arpa del Clot. Era l’única dona col·legiada al Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya l’any 1962, una pionera en el sector que durant molts anys va ser l’única que exercia a la província de Barcelona.
  • Jardins de Carme Claramunt i Barot: aquesta activista política catalana, militant d’Esquerra Republicana i d’Estat Català, va ser la primera dona afusellada al Camp de la Bota, l’abril del 1939, després de passar per la Presó de Dones de les Corts, on va ingressar el 3 de març d’aquell mateix any. I precisament el jardí situat al costat del monument a la Presó de Dones de les Corts durà el seu nom.
  • Carrer de Josefina Torrens Illa: el carrer situat entre l’avinguda de Pompeu Fabra i la carretera del Carmel, al barri de la Salut, durà el nom de la nedadora del Club Natació Barcelona, una altra pionera catalana, feminista i compromesa que l’any 1932 va guanyar la Travessia del Port de Barcelona.
  • Interior d’illa de les Treballadores de la Numax: l’interior d’illa resultant de la reforma del solar de l’antic Cinema Niza, situat entre els carrers de Sicília, Sardenya, Provença Rosselló, a l’Eixample, portarà el nom de les treballadores de la Numax, una antiga fàbrica d’electrodomèstics. Aquestes dones van protagonitzar una llarga lluita per reivindicar els seus drets i millorar les condicions laborals. Juntes van finançar i protagonitzar ‘Numax presenta…’, un documental signat per Joaquim Jordà.
  • Passatge de Dolors Canals i Farriols: aquesta pedagoga catalana donarà nom a l’espai situat a l’encreuament del carrer del Pare Manyanet amb el de Bonaventura Gispert, al barri de la Sagrera. Va ser nomenada pel Ministeri de Treball de la República delegada a Catalunya per organitzar les escoles bressol de guerra, per formar equips i vetllar per l’educació, la salut, la higiene i tots els aspectes crucials per a infants de zero a sis anys.
  • Plaça d’Agustí Pinyol: una placeta a l’entrada del Parc de la Creueta del Coll, a Gràcia, durà el nom d’Agustí Piñol, que va viure entre els anys 1898 i 1974 i va ser vigilant de la pedrera del Coll. El vigilant aprofitava el temps lliure per construir-hi un pessebre mòbil que va fer les delícies del veïnat.
  • Placeta de l’Alzina: el moviment veïnal del districte de Gràcia ha aconseguit, en els darrers anys, salvar l’alzina bicentenària del carrer de l’Encarnació i que sigui declarada bé d’interès local. Ara, a més, s’ha aprovat que l’espai sigui conegut com la placeta de l’Alzina.