La Maña

La Medalla d’Honor de Barcelona 2022 ja té destinataris. Emília Giménez Giménez, coneguda com La Maña, la feminista Empar Pineda, el cirurgià Pedro Clarós, Jordi Raich i SOS Racisme són les cinc persones i entitats que seran reconegudes. Aquest guardó vitalici reconeix la tasca professional o social de persones o entitats que han contribuït a la consciència ciutadana i els valors cívics.

La Maña o Lita Claver

La Maña, el nom popular d’Emília Giménez Giménez, també coneguda artísticament com a Lita Claver, ha estat vedet i còmica i una icona del Paral·lel. És aragonesa de naixement, però es va enamorar de Barcelona i aquí va fer la seva carrera artística, des dels anys 60 i fins a la seva retirada dels escenaris, el 2018.

Empar Pineda

L’Empar Pineda és una activista feminista, que ha lluitat pel dret a l’avortament i els drets de les lesbianes. Va ser premiada amb la Creu de Sant Jordi el 2008 i hi va renunciar el 2011.

empar pineda

Pedro Clarós

Pedro Clarós és cirurgià i codirector de la Clínica Clarós d’Otorrinolaringologia de Barcelona. També va fundar la Fundació Clarós per oferir ajuda humanitària a països emergents.

Jordi Raich

Jordi Raich és escriptor i expert en ajuda humanitària. L’autor analitza i fa autrocrítica de la cooperació contemporània.

Jordi Raich

SOS Racisme

SOS Racisme és una associació creada el 1989 per defensar els drets humans des de l’acció antiracista, de manera independent. A més de la denúncia social de casos de racisme, també fan divulgació i formació, amb la voluntant també de generar incidència contra el racisme institucional. Entre la tasca que desenvolupen hi ha el SAID, el servei gratuït d’atenció a persones que han patit una discriminació o un delicte d’odi racista.

La proposta de noms s’ha fet pública a la Comissió de Presidència de l’Ajuntament de Barcelona, amb el vot favorable de tots els grups i la reserva de vot del PP. L’aprovació final es farà al ple municipal abans que acabi l’any.

Medalles d’Honor a cada districte

A banda de les distincions proposades en l’àmbit de ciutat, els diferents consells de districte també atorguen la medalla a noms destacats de cada territori. Per exemple, la Coordinadora d’Entitats del Poblenou i l’històric regidor del PSC al districte de Sant Martí, Francisco Narváez, també seran condecorats, en aquest cas, a petició del Districte Municipal de Sant Martí. Des d’Horta-Guinardó, s’ha acordat distingir la Unió Atlètica d’Horta i El Pou, Grup d’Estudis de la Vall d’Horta i la Muntanya Pelada. A Gràcia, el districte atorgarà la medalla a l’activista cultural i feminista Sonsoles Santís i l’entitat d’atenció a persones vulnerables Grup Atra.