Interior d'illa Treballadores de la Numax
Proposen que l'interior d'illa de l'antic Cinema Niza es digui Treballadores de la Numax.

L’interior d’illa resultant de la reforma del solar de l’antic Cinema Niza ja està més a prop de tenir nom. Els veïns del barri, amb el suport de les entitats, han proposat que es digui Treballadores de la Numax, en record de la fàbrica que antigament havia ocupat el solar. D’aquesta manera, homenatgen també el passat industrial del Poblet. La iniciativa ha obtingut el suport de tots els grups en el consell plenari de l’Eixample i ara només queda el tràmit de la Comissió del Nomenclàtor.

Un interior d’illa amb diversitat d’espais

Aquest interior d’illa, amb una superfície de més de 2.300 m2, es troba entre Sicília i Sardenya i Provença i Rosselló. Va ser dissenyat a partir d’un procés participatiu en el qual es va donar prioritat a l’accessibilitat. Té entrada a peu pla pel carrer del Rosselló, ja que des de Provença hi ha un desnivell de quatre metres i mig.

Jocs infantils adaptats a l'interior d'illa de l'antic cinema Niza.
L’interior d’illa disposa d’una zona de jocs infantils totalment adaptada

Hi destaquen la zona de jocs infantils adaptats i els horts comunitaris. També té zones d’estada i diferents espais enjardinats.

Les treballadores de la Numax

La fàbrica Numax, que estava ubicada just en aquesta illa de cases, va ser fundada per uns empresaris alemanys, tot i que més tard va canviar de propietaris. Es va dedicar sempre a la fabricació de ventiladors. Els treballadors, la gran majoria dones, estaven molt controlats i com a conseqüència de la crisi del petroli, el 1977 els propietaris van decidir tancar-la.

Hi va haver acomiadaments i les treballadores hi van respondre amb una vaga de prop de tres mesos. Davant d’això, els propietaris van abandonar l’empresa i els treballadors van decidir autogestionar-la amb un sistema més equitatiu. Van resistir més de dos anys i mig, però al final van haver d’afrontar el tancament.

El 1979, els 69 treballadors que quedaven dels 250 que formaven la plantilla van decidir plegar. Amb les darreres 600.000 pessetes que els quedaven, van encarregar a Joaquim Jordà que enregistrés el procés. Així va néixer ‘Numax presenta…’, enregistrat el 1980. El 2004, el mateix Joaquim Jordà va voler saber què se n’havia fet i ho recull en un segon documental, ‘Vint anys no és res’, del 2004.

Fotograma del documental de Joaquim Jordà ‘Numax presenta…’ (1980)

Record de l’antic Niza

Els veïns del barri de la Sagrada Família van crear una plataforma per recuperar per al barri l’antic Cinema Niza com a equipament. Arran d’aquesta lluita, van aconseguir la creació de l’Ateneu el Poblet en un espai adquirit per l’Ajuntament i també el disseny d’aquesta zona verda, que ara homenatjarà les treballadores de la Numax al mateix emplaçament on hi havia hagut la fàbrica.

L’accés per Provença és on hi havia l’antic Cinema Niza