L’agent literària Carmen Balcells tindrà una plaça a Barcelona. La Comissió del Nomenclàtor aprovarà aquest dimarts a la tarda donar aquest nom a la placeta que es generarà davant la nova Biblioteca Gabriel García Márquez, a Sant Martí. En concret, l’espai es crearà un cop pacificada la cruïlla entre els carrers del Concili de Trento i del Treball.

El tinent d’alcalde de Cultura i regidor de Presidència i Pressupostos, Jordi Martí, ho ha anunciat en la Comissió de Drets Socials. Ha descrit Balcells com “una de les persones clau de la capital literària de la ciutat“. “Des d’allà on siguin ella i el Gabo, els faria molta il·lusió que per anar a la Biblioteca Gabriel García Márquez haguessis d’anar a la placeta de Carmen Balcells, número 1”, ha afirmat.

Obrir totes les biblioteques a l’agost costaria dos milions

Martí ho ha dit en resposta a una proposició d’ERC que demanava més biblioteques obertes a l’agost i fer-ne més als barris on es llegeix menys. Per Esquerra, és inadmissible que la majoria de les biblioteques tanquin a l’agost. La proposició s’ha acceptat per tots els grups, excepte el PP, que s’ha abstingut.

Tot i això, des del govern municipal Martí ha remarcat que això suposaria una despesa de dos milions d’euros, en un trimestre en què els usuaris de les biblioteques “cauen entre un 40 i un 50 %”. A més, el regidor ha destacat que, tot i que els visitants baixen durant tres mesos, el servei només es redueix a l’agost.

10 biblioteques obertes tot l’agost a Barcelona: horaris d’estiu 2022

Martí ha instat els grups a discutir el pressupost a partir del setembre. “A mi m’encantaria que per primera vegada arribés una proposta seriosa per incrementar el pressupost de biblioteques”, ha dit, i ha afegit que “estem oberts a discutir-ho” per millorar l’horari de les biblioteques “durant tot l’any”. En canvi, s’ha mostrat contrari a fer una biblioteca a cada barri.

“Allà on no hi ha públic, s’ha de crear”

La regidora d’ERC Gemma Sendra ha criticat l’argument de Martí. “És cert que potser cau el públic que hi va, però també és cert que la biblioteca té una responsabilitat dinamitzadora i, per tant, allà on no hi ha públic s’ha de crear“, ha afirmat en la comissió.

En un fil a Twitter, Sendra afirma que en els dos darrers mandats s’han fet dues biblioteques que han substituït dos equipaments ja existents, però que no se n’han creat de noves. “No han incrementat ni apostat per un pla ambiciós”, diu.