El barri de les Corts recorda amb un nou espai la història de les dones que van estar recloses a la presó situada al terreny que ocupava l’antiga masia de Can Duran. L’espai de memòria de la Presó de Dones de les Corts disposa d’un espai monument situat al xamfrà dels carrers Joan Güell i Europa. 

Per la presó de dones de les Corts hi van passar 5.000 preses, algunes de polítiques i d’altres de condemnades per delictes comuns. D’aquestes, 11 van ser executades al camp de la Bota. Per tot plegat, la presó s’ha acabat convertint en un símbol de la repressió franquista de la ciutat.

La recuperació de la memòria de la Presó de Dones ha estat liderada per entitats de memòria i veïnals, i familiars de les dones que hi van passar. L’any 2013 es va crear la Plataforma Futur Monument de la presó de Dones de les Corts per iniciar aquest procés.

Monument presó dones Corts

Història de la repressió

Abans del 1936, en aquest espai hi havia la masia medieval de Can Duran. Posteriorment, religioses dominiques franceses van adquirir l’edifici i el van convertir en l’Asil del Bon Consell.

Durant els temps de la II República va ser confiscada per la Generalitat i convertida en el Correccional General de Dones. Amb el final de la Guerra Civil, la presó va augmentar la seva capacitat, de poc més d’un centenar de preses, i va arribar a tenir gairebé 1.800 recluses i 44 infants el mes d’agost del 1939. Aquesta massificació, segons el relat d’algunes de les preses, les obligava a dormir a terra i els causava força dificultats en la seva mobilitat diària.

L’any 1955 la presó va ser enderrocada, i les recluses i els seus fills van ser traslladats a la presó Model.