La justícia ha donat la raó a l’Ajuntament de Barcelona i finalment el portal Idealista i la immobiliària The New House hauran de fer front a una sanció de 90.001 euros per un anunci de lloguer discriminatori. Entre els requisits constava que era per a “persones espanyoles”. Es tracta d’una sentència pionera a l’estat espanyol i es converteix en la primera de dictada per discriminació en l’accés a l’habitatge en exercici de la tutela administrativa.

Un ciutadà va donar l’alerta a l’Ajuntament

L’Oficina per la No Discriminació va detectar el cas l’octubre del 2019, després de la queixa d’un ciutadà. A l’anunci s’indicava que l’oferta del lloguer era per a “persones estudiants, espanyoles, amb contracte indefinit”. Un cop es va analitzar, l’Ajuntament va sancionar l’agent de la propietat immobiliària amb 90.001 euros. El motiu: vulnerar la Llei del dret a l’habitatge catalana i contravenir la legislació internacional i europea en matèria de drets humans. L’agent va recórrer contra la sanció al jutjat contenciós administratiu, que acaba de ratificar la sanció municipal.

L’Ajuntament nega voluntat recaptatòria

La regidora d’Habitatge, Lucía Martín, ha celebrat la sentència i assegura que la imposició d’aquest tipus de sancions no té, en cap cas, una voluntat recaptatòria. Afirma que l’objectiu és “garantir que es compleixi la llei catalana de l’habitatge” i per això llança un missatge als portals immobiliaris perquè no permetin aquest tipus de publicitat discriminatòria.