Segons la comparativa que ha fet el Centre d’Acollida Assís, situat al barri de Sarrià -Sant Gervasi, amb les dades de l’últim trimestre del 2020, la mitjana mensual de dones ateses ha estat un 77 % superior a l’any anterior. Diuen, però, que la raó d’aquest augment no és la pandèmia fruit de la covid-19. Les dones que ara s’estan quedant al carrer ja estaven en situació de vulnerabilitat abans de la pandèmia. Segons Assís, el que ha fet la crisi sanitària i econòmica ha estat accelerar els processos d’exclusió.

Degoteig de trucades

Des de l’entitat recorden que han obert 15 places d’habitatge per a dones sense llar al llarg d’aquest any per donar resposta a la demanda que reben. Treballen també de manera específica amb dones sense llar amb el programa Dones amb llar. Elena Sala, responsable de la iniciativa, apunta que “no només ens preocupen les dones que arriben a la porta del centre de dia: el degoteig de trucades de persones anònimes, professionals i veïnes i veïns que ens contacten en recerca d’assessorament per a dones, moltes d’elles amb fills o filles a càrrec, que s’han quedat al carrer o que estan a punt de fer-ho és realment alarmant”.

Les violències de gènere al carrer

En el marc del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones, l’entitat parla de la importància de donar veu  a les dones en situació de sense llar i visibilitzar les violències que pateixen perquè al carrer estan més exposades a patir-les. Segons un estudi de l’observatori HATENTO el 60 % de les dones en situació de carrer han patit violència i en un 19 % dels casos ha estat violència sexual. 

L’estudi també fa una fotografia de les dones sensellar i assegura que “es troben en un estat permanent de por i inseguretat, terriblement soles i els afecten molt més els estereotips i l’estigma social, motiu pel qual generalment els acompanyen sentiments de vergonya, culpa i desconfiança”.

Assís fa una crida a la ciutadania i a les administracions per identificar les diferents formes de violència que pateixen les dones en situació de sense llar amb l’etiqueta #LaViolènciaTéMoltesCares.