Una trentena d’entitats socials han treballat més que mai durant la pandèmia del coronavirus a la ciutat de Barcelona, on ha augmentat el nombre de persones en situació de pobresa, i el Banc dels Aliments ha atès més persones que mai.

El Centre d’Acollida Assís, a Sarrià, cada dia ha atès unes 150 persones, un 30 % més respecte al volum de gent que atenia abans del confinament. Per fer-hi front han hagut d’ampliar horaris i han prestat més de 2.000 serveis de dutxes i roba, han repartit 1.800 equips de protecció i han donat gairebé 5.000 kg d’aliments.

La nova pobresa

Els nous usuaris són sobretot persones que se sostenien gràcies a l’economia submergida, com treballadores de la llar i les cures, treballadors de restauració o venedors de ferralla. “Totes les persones que vivien al dia s’han vist afectades. Arriben persones desesperades que mai havien pensat que arribarien a aquesta situació”, explica Roger Fe, cap de l’àrea social d’Assís Centre d’Acollida.

Cinc tones d’aliments

L’entitat ha repartit més de 4.000 esmorzars i 5.500 àpats per emportar-se, un nou servei de punt de repartiment de dinars que han començat durant el confinament. Un servei que han utilitzat homes i dones, així com també moltes famílies amb infants.

La desigualtat estructural

“La gent que s’està sostenint pels pèls, si no té una bona xarxa, caurà d’aquí a uns mesos”, diu Roger Fe. Segons Assís, aquest any és especialment complicat tot i que cada any augmenten les persones en situació de sense llar, així com la gent que viu en situacions més precàries. Expliquen que l’error és estructural i que recau en la manca d’habitatge digne, els drets laborals vulnerats i la llei d’estrangeria.

En un moment en què necessiten més recursos econòmics que mai, des d’Assís demanen la col·laboració ciutadana a través del voluntariat i les donacions econòmiques, però sobretot la implicació a les administracions.