Dr. Xavier Muñoz i Dra. Maria Jesús Cruz del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR)
Foto: Vall d'Hebron Institut de Recerca

Segons un estudi del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), “l’asma no sembla estar relacionada amb una evolució pitjor de la covid-19”. A més, la investigació conclou que aquesta malaltia “podria ser un factor protector davant la infecció per coronavirus, especialment en pacients asmàtics amb fenotip T2”. El treball s’ha publicat a la revista ‘ERJ Open Search’.

L’estudi s’ha dut a terme sobre 71 pacients asmàtics que havien ingressat a l’Hospital Vall d’Hebron amb pneumònia per SARS-CoV-2 des de l’1 de març fins al 30 de juny. Els resultats es van comparar amb els dels 2.226 pacients ingressats fins aleshores al Vall d’Hebron amb infecció per covid-19 confirmada per PCR. Es va considerar que els pacients tenien un fenotip T2 si eren al·lèrgics o bé el recompte absolut d’eosinòfils en sang era superior a 300 cèl·lules per mil·límetre cúbic. Els eosinòfils són unes cèl·lules que circulen per la sang implicades en la inflamació local que s’observa en l’asma. Aquestes cèl·lules s’encarreguen de la defensa normal de l’organisme i tenen una activitat augmentada en aquesta malaltia, que s’intenta regular amb la medicació que s’administra.

Dels 71 pacients que van participar en l’estudi, 29 tenien el fenotip T2 i 42, el fenotip No-T2. El 76 % dels pacients presentaven alguna altra malaltia a més de l’asma. L’evolució del coronavirus amb el tractament estàndard va ser bona en 67 pacients (94 %), mentre que quatre van morir.

L’asma protegeix de la covid-19?

Segons explica el Dr. Xavier Muñoz, “els resultats donen suport a la idea que l’asma no sembla ser un factor de risc per al desenvolupament de covid-19, almenys en pacients hospitalitzats amb formes d’infecció més greus”.

A més, a l’estudi del VHIR han trobat que “només el 3,2 % dels pacients hospitalitzats amb malaltia greu tenien asma, una prevalença inferior a la de la població general del nostre àmbit geogràfic, que ronda el 6 %”. Si es té en compte, segons els investigadors, “que 54 dels 71 pacients afectats presentaven comorbiditats que s’ha demostrat que estan directament relacionades amb l’afectació dels SARS-CoV-2, la prevalença d’asmàtics sense altres alteracions que pateixen malaltia greu es redueix a només el 0,8 %”.

Davant d’aquests resultats, el Dr. Muñoz conclou que “tot i que l’estudi té limitacions inherents a causa del seu disseny, els resultats suggereixen que l’asma podria ser un factor protector davant la infecció pel virus SARS-CoV-2, especialment en pacients asmàtics amb fenotip T2”. Muñoz assenyala que si aquests resultats “es reprodueixen a estudis amb un major nombre de pacients poden obrir una nova via d’investigació en la lluita contra el SARS-CoV-2”.