L’església de Sant Rafael, també coneguda com l’església del Mental, ja que formava part del recinte de l’Institut Mental de la Santa Creu, ha enllestit la primera fase de la seva rehabilitació. L’Ajuntament ha acabat ja les obres que han estabilitzat i impermeabilitzat l’estructura, a més d’eliminar les esquerdes i retornar l’esplendor a la façana. També s’ha tancat el porxo d’accés amb vidres i s’ha habilitat com a vestíbul. Les cobertes s’han reconstruït amb sistemes similars als originals i amb les teules també originals per no modificar la imatge autèntica.

Ara, un cop assegurada l’estructura, un equip de betevé ha pogut filmar l’interior, la nova fase a restaurar.

L’Ajuntament conclou l’obra estructura i exterior

La primera fase de restauració, l’exterior, l’ha fet l’Ajuntament perquè es tracta d’un edifici patrimonial i catalogat de propietat municipal. L’interior el condicionarà l’Arquebisbat, que tindrà la cessió d’ús com a parròquia de Sant Rafael. Però tot el procés estarà supervisat per una comissió mixta de les dues institucions. L’Església ja està tramitant les llicències per començar les obres a l’interior.

El projecte de rehabilitació restaurarà els murs, sostres i columnes. També es renovarà el paviment per impermeabilitzar el terra, al mateix temps que es reaprofitarà i recuperarà les rajoles hidràuliques que se’n conserven. Tota la decoració també anirà a càrrec de la institució religiosa.

Església de Sant Rafael o del Mental

Dues fases més de rehabilitació

L’Arquebisbat es planteja, però, una rehabilitació en dues fases. Condicionarà l’interior però quedarà pendent per a més endavant dues actuacions de cost ben elevat: la restauració de les pintures sobre tela que lluïen sobre l’altar i la recuperació dels vitralls. A l’inici de la rehabilitació es van retirar, amb totes les precaucions, els antics vitralls, que representaven a cadascun dels apòstols.

A hores d’ara, l’Ajuntament ha tancat les finestres amb una estructura ja preparada per acollir els vitralls un cop es restaurin. El sistema segueix els protocols europeus per aquest tipus d’intervencions, ja que protegirà els vitralls i els ploms de les inclemències meteorològiques. Pel que fa a les pintures, encara es poden entreveure a l’absis.

Un futur lloc de culte a la Guineueta

L’església de Sant Rafael va tancar el 1986 i va caure lentament en la degradació. Després d’un parell d’iniciatives per rehabilitar-la (una de les quals, als 90, proposava convertir-la en un restaurant), finalment el febrer de l’any passat van començar les obres, gràcies a un acord entre Arquebisbat i Ajuntament.

Un cop recuperat l’edifici, serà la nova seu de la comunitat de la parròquia de Sant Rafael, ubicada actualment en un edifici proper en molt mal estat i amb moltes deficiències. L’Arquebisbat també construirà uns metres darrere l’església unes noves oficines parroquials que seran cobertes de zona verda. I tot plegat es veurà envoltat d’una nova urbanització que donarà més protagonisme a l’església, que forma part del Catàleg de Patrimoni Històric.