La detecció ràpida i efectiva dels casos de covid-19 és una de les millors armes que es tenen contra els brots de coronavirus i, per aquest motiu, és un àmbit on han nascut molts exemples d’innovació tecnològica i científica. El periodista Toni Noguera ens explica alguns exemples.

Un dels més cridaners és una eina per detectar la presència de restes del coronavirus en les aigües residuals de Barcelona. Aquest estiu, l’Ajuntament va col·locar dues estacions de control: una a la platja del Somorrostro i, l’altra, a la del Bogatell. Però també es va anunciar que s’instal·larien estacions d’aquest tipus, anomenades Aquabio, en diferents punts del clavegueram, concretament al Poblenou, Sarrià i el Carmel.

Anàlisi de l’aigua

iBathWater és un projecte europeu en prova pilot que també funciona en paral·lel a la ciutat de Berlín. Per un cantó detecten la presència de bacteris i altres indicadors de mala qualitat de l’aigua, però des de fa uns mesos també estan portant l’aigua a analitzar a la Universitat de Barcelona per detectar la presència del SARS-CoV-2.

PCR digitals

El Toni Noguera ens parla de les PCR digitals o dPCR, que són capaces de detectar fins i tot una sola molècula del virus, és a dir, fins i tot en persones que tinguin una càrrega viral baixa.

Tests d’antígens

L’autèntica revolució de la detecció de coronavirus, però, ve dels cada cop més populars tests d’antígens. Són capaços de detectar persones amb símptomes o asimptomàtiques, en 15 minuts. La mostra s’aplica en una tira similar a les del test d’embaràs. Ofereixen el servei empreses com Mútuacat i Blueberry Diagnostics, amb un creixement de la demanda de fins a un 400 % en alguns casos.

Detecció en l’aire

La tecnologia LIF (Laser-Induced Fluorescence) permet que un làser detecti en temps real si hi ha virus a l’ambient. S’està estudiant la seva aplicació per al SARS-CoV-2, especialment pensat per a hospitals.

Prova de saliva

La Universitat de Yale (Estats Units) va desenvolupar una prova per detectar el virus a partir d’una mostra de saliva. Es va començar a provar aquest agost entre jugadors de l’NBA, amb resultats molt prometedors, del 94 %. Permet estalviar-se el pas intermedi de separar i purificar l’ADN abans d’analitzar-lo en una PCR com es fa habitualment. També s’està experimentant amb sensors basats en grafè que, amb una mostra de saliva o sang i en tan sols 10 minuts, podrien dir-te si tens o no coronavirus dins del cos.

Els gossos

D’altres institucions, en canvi, com l’aeroport d’Hèlsinki (Finlàndia) o països com Austràlia, els Emirats Àrabs, Xile, l’Argentina, el Brasil o Bèlgica han optat per una solució menys tecnològica, però no necessàriament menys efectiva: la capacitat olfactiva dels gossos. Després d’un entrenament d’entre sis i vuit setmanes, aquests animals són capaços de detectar un positiu de coronavirus fins a cinc dies abans que es manifestin els símptomes.