Agressió homòfoba metro Urquinaona

El primer cas d’agressió homòfoba al metro de Barcelona del qual es té constància arribarà a judici. El proper dimecres 9 de febrer, els tres presumptes agressors de Diego Martos s’asseuran al banc dels acusats. Els fets es remunten al 12 de gener del 2019 a l’estació d’Urquinaona, quan la víctima anava cap a la feina.

La fiscalia demana cinc anys de presó per als tres acusats, majors d’edat, per un delicte de lesions, amb l’agreujant de la motivació per orientació sexual, a més de la prohibició d’apropar-se a menys de 1.000 metres de la víctima.

L’Observatori contra l’Homofòbia considera molt transcendent el judici d’aquest cas. El president de l’entitat, Eugeni Rodríguez, ha destacat que “és molt important trencar la impunitat amb la qual actuen els grups homòfobs”. Afegeix que valoren “positivament que totes les acusacions posin l’accent en la tipologia d’odi de l’agressió”.

A més de l’OCH, també actuen com a acusacions populars l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i el Consorci de Salut i Social de Catalunya.

Els Mossos van detenir els agressors

Aquell dissabte de gener d’ara fa tres anys, Diego Martos —un jove andalús resident a Barcelona— es disposava a pujar al metro per anar a treballar. Eren les 6 h. Quan va entrar al vagó, un grup de joves el van increpar i li van etzibar que ell “no era un home, sinó un maricon”. La víctima va demanar ajuda a través dels intèrfons, però va acabar baixant a l’estació d’Urquinaona. Allà, a l’intercanviador entre l’L1 i l’L4, els presumptes agressors li van donar puntades de peu que li van causar diverses ferides al cos i a la cara. Els agents de seguretat del metro van aconseguir retenir dos dels agressors, fins que van arribar els Mossos d’Esquadra i els van detenir.

Agressions al col·lectiu LGTBI

Ja fa mesos que les entitats en defensa dels drets de les persones LGTBI denuncien un rebrot de les agressions a l’espai públic. Fins al setembre del 2021 a Barcelona s’havien documentat una quarantena d’atacs, set dels quals físics. En tot el 2020, van ser 15, segons l’Oficina per la No Discriminació.

L’última agressió homòfoba al metro que va transcendir va ser la d’Isaias Fanlo, escriptor i gestor cultural. La víctima va explicar el mes de juliol que dos nois l’havien insultat i amenaçat de mort al metro de la Verneda. Mesos abans a Barcelona s’havia produït un altre atac, en aquest cas molt greu, a la platja del Somorrostro. Quatre homes van ser agredits brutalment quan es trobaven asseguts a la sorra.