Els estudiants d’orgue de l’Escola Superior de Música de Catalunya tenen accés des del desembre a un instrument excepcional: un orgue Cavaillé-Coll. Tot plegat gràcies al conveni que l’ESMUC ha signat amb la parròquia de la Sagrada Família.

“El que volíem és que tingués al màxim de vida”, explica el rector de la parròquia, Mossèn Josep Maria Turull. Ell és un dels responsables de l’acord, al costat de l’organista Juan de la Rubia, que ha obert les portes dels estudiants a aquesta oportunitat única.

El que volíem és que tingués el màxim de vida
Mn. Josep Maria Turull, rector de la parròquia i de la basílica de la Sagrada Família

L’orgue és l’equivalent a un Stradivarius

L’orgue, construït l’any 1896 a París, és l’únic que es conserva de l’orguener Aristide Cavaillé-Coll a Catalunya. Al País Basc n’hi ha alguns de molt ben conservats, i també se’n poden trobar, però menys, a la resta de l’estat.

Alumnes de l'ESMUC tocant l'orgue Cavaillé-Coll de la cripta de la Sagrada Família

Es considera que la sonoritat d’aquest instrument és excepcional, a més és l’ideal per estudiar el repertori de l’època en què va ser construït. Això ho saben prou bé els estudiants d’orgue, que en destaquen la qualitat i l’oportunitat de poder estudiar amb instruments d’època, com destaca Berenguer Montserrat, que ja fa quart curs.

Ens permet conèixer tot un repertori que s’ha fet pensant en aquest instrument
José Ríos, estudiant d’orgue de l’ESMUC

David Maceira, que tot just fa primer curs, explica que els orgues no estan tan estandarditzats com altres instruments i que cada un està estretament vinculat a una època i una cultura. En aquest cas, assegura que és un orgue ideal per treballar la música francesa romàntica dels segles XIX i XX.

La cripta de la Sagrada Família, un lloc d’estudi excepcional

A això cal afegir el fet de poder assajar a la cripta de la Sagrada Família, que s’ha convertit en un espai d’estudi únic per a aquests futurs músics. L’orgue es va beneir fa tot just un any després d’haver rebut la donació de l’instrument de les religioses del Sagrat Cor, que el tenien a la capella de l’escola, i sotmetre’l a un procés de restauració.

L’orgue fa de professor perquè t’ensenya com has de tocar
Juan de la Rubia, professor d’improvisació d’orgue a l’ESMUC i orguenista de la basílica

L’orguener i professor Juan de la Rubia explica que els estudis d’orgue són molt específics i des de l’ESMUC poden oferir un pla d’estudis mot concret amb assignatures de cambra i altres formacions al voltant de l’orgue que, diu, és el rei dels instruments.

alumnes de l'ESMUC a l'orgue de la cripta de la Sagrada Família
Juan de la Rubia, amb els seus alumnes

L’ESMUC té convenis amb altres institucions que conserven orgues de diferents èpoques i altres instruments, a banda dels que disposa al centre.

Oferiran concerts en contrapartida

En contrapartida, els estudiants de l’ESMUC oferiran concerts gratuïts oberts al públic perquè tothom pugui gaudir de la sonoritat tan excepcional d’aquest instrument. L’orgue, però, també es pot escoltar en actes litúrgics.