El cap d’Oncologia de l’Hospital Vall d’Hebron, Josep Tabernero, critica durament com s’ha gestionat la pandèmia de la covid durant aquests dos anys. En una entrevista al ‘Cafè d’idees’ (TVE), ha qualificat la gestió de “patètica” i assegura que ha estat un “espectacle lamentable” tant per als professionals, com per als malalts i per a la ciutadania en general.

El també director de l’Institut d’Oncologia critica especialment la classe política per fer declaracions “mediocres”, però també el món científic. “En una situació de tragèdia humanitària, la gent hauria de col·laborar molt més i deixar de banda les diferències”, afirma. Tabernero, que ha comparat la primera onada amb una guerra, creu que ha passat tot el contrari al que era desitjable: “Tothom sabia més que ningú”, ha etzibat.

La mortalitat per no covid serà superior a la covid

Tabernero alerta que el col·lapse que s’ha produït al sistema sanitari ens passarà factura. Considera que els últims dos anys s’ha perdut qualitat, i que la manca de diagnòstics i de tractaments incrementaran la mortalitat en malalties que ja estaven molt controlades. “Hem vist infarts i ictus que no havíem vist des de feia 20 anys”, constata. Per tot plegat, afegeix que “la mortalitat per no covid serà superior a la mortalitat per covid“.

Crit d’alerta a Barcelona per la mala qualitat de l’aire i el càncer

El cap d’Oncologia del Vall d’Hebron també ha alertat de la contaminació atmosfèrica a Barcelona. “La mortalitat que hi ha de malalts de càncer provocats per l’ambient a Barcelona és molt alt”, avisa. Tot i que reconeix que no està quantificat, creu que cal “lluitar per una Barcelona que sigui més neta”.