Un de cada cinc infants del món ha patit abús sexual infantil i, d’aquests, en el 85 % és per part d’un familiar, segons la Fundació Vicki Bernadet. L’artista i activista Sara Berga ha volgut visibilitzar aquesta problemàtica social, que ella mateixa va patir durant l’adolescència, a través de l’art conceptual a l’exposició “El personal és polític. Art vs. les violències masclistes” al Centre Cívic Pere Pruna. La mostra recull testimonis de supervivents, que volen ser un reconeixement a les exvíctimes. Berga insisteix que cal anomenar-les així (supervivents o exvíctimes) per erradicar l’estigma de ser una víctima.

Art tèxtil contra el tabú

“Home hard sweet home” reuneix 17 frases amb punt de creu per denunciar 17 històries d’abús sexual infantil, una per cada any que l’artista Sara Berga va mantenir el seu en secret. “M’has de correspondre com a dona”, “Serà el nostre secret” o “No et creurà ningú”, són algunes de les frases que els abusadors van dir a les seves víctimes durant anys i que elles han volgut compartir amb l’artista.

Una bona acollida, essencial per la recuperació

Sara Berga explica que, quan finalment es trenca el silenci, una bona acollida és essencial per aconseguir la recuperació de les víctimes, que en un 90 % no parlen de l’abús fins que són adults. Per això l’artista ha estès 50 draps bruts que contenen respostes injustes que van rebre quan ho van explicar. En contrast, s’exposa una flassada amb frases positives i de comprensió que els agradaria haver tingut. La prevenció i actuar amb rapidesa quan es detecta un cas d’abús sexual infantil també és primordial.

“Les exvíctimes no som persones tarades”

Sara Berga, que també és coordinadora d’El Mundo de los ASI, vol que l’exposició sigui una eina pedagògica, amb l’objectiu que es parli de l’abús sexual infantil, es deixi de tractar com un tabú i les exvíctimes s’atreveixin a explicar-ho. Diu que s’han de reconèixer els supervivents i “se’ls ha de treure l’estigma, perquè no són persones tarades, són exvíctimes que han patit un trauma del qual et pots sortir i transformar-lo”.