Carme Diaby va patir abusos sexuals infantils dels cinc als 12 anys per part d’un amic del seu pare. No va ser fins als 18 quan ho va verbalitzar a una amiga de la família i més tard va començar una teràpia de cinc anys. Això li va donar forces per explicar-ho a la família. Va escriure una carta en què relatava tot el que li havia passat, va reunir-los en una habitació i els la va llegir. De seguida va rebre el seu suport, especialment el de la seva mare, que diu que des de llavors “vaig saber que era feminista” i “va insistir-me que havia de denunciar“.

Trencar el silenci és clau

La Carme afirma que va tornar a néixer quan va trencar el silenci ja que és punyent i “t’aïlla”. Fa un any va posar una denúncia al seu agressor, qui gràcies a la pressió social va deixar de donar classes a infants. Assegura que el periple judicial “ha estat dur” i ara està pendent de la data del judici. Diaby trenca una llança perquè es posi fi al tabú dels abusos sexuals en la infància. “Com més se’n parli”, diu aquesta jove de 26 anys, “millor es podrà abordar aquest problema”.

Educació afectivosexual en la infància, la millor eina de prevenció

Segons els especialistes els abusos sexuals infantils, que afecten un de cada cinc menors de 17 anys, poden tenir seqüeles com trastorns depressius o d’ansietat, problemes relacionals i fins i tot autolesions i conductes suïcides, entre d’altres. Per tot plegat, apunten que les persones adultes que han patit abusos sexuals en la infància fan un major ús dels recursos sanitaris.

Mireia Forner, psicòloga especialista en psicologia clínica a l’Hospital Vall d’Hebron, assegura que l’educació afectivosexual en la infància és la millor eina de prevenció. Forner explica que s’ha d’ensenyar als infants quines són les parts íntimes del cos i dir-los que “no poden tocar les de les altres persones i a ells no els poden tocar les seves”. Aquesta psicòloga explica que els nens més petits tenen un sentit sensorial molt desenvolupat i “si no volen fer petons o abraçades ho hem de respectar”.

Què fer quan un infant o adolescent revela un cas d’abús sexual infantil

Mireia Forner afirma que cal prestar molta atenció quan una criatura o un adolescent revela una situació d’abús sexual perquè “moltes vegades triguen anys a fer-ho”. Forner afirma que sovint “la resposta de les famílies és tant o més important que la pròpia situació que han viscut”. Aquesta psicòloga dona tres consells: el primer, donar credibilitat al nen o la nena; el segon, acompanyar-lo emocionalment; i per últim, buscar els serveis que ajudin a protegir aquest infant, com serveis hospitalaris, socials o la policia. Aquest dimarts el Parlament ha acollit un acte institucional amb motiu del Dia Mundial per a la Prevenció de l’Abús Sexual Infantil.