“Anem a fer un tomb i ja tornarem quan marxin”, diu en veu alta un grup de persones que arrosseguen carretons i maletes. Pocs minuts més tard, els agents de la Guàrdia Urbana abandonen la zona i l’antic espai del mercat provisional de Sant Antoni es converteix en un mercat intermitent de més d’un centenar de persones. La majoria es dediquen des de fa anys a la venda ambulant, primer a Glòries, fa uns mesos a plaça Reial i ara també a la ronda de Sant Antoni.

Se’l coneix com a “mercat de la misèria”, perquè la major part del producte que s’hi pot trobar l’han recollit de les escombraries. Aquest diumenge al matí, hi havia sobretot molta roba i objectes de poc valor. “No portem res robat, tot és reciclat i fins i tot, hi ha veïns que ens regalen coses per ajudar a guanyar-nos la vida”, defenses alguns d’ells quan se’ls pregunta per la seva mercaderia.

Problemes de mobilitat

Els veïns de Sant Antoni, tanmateix, tenen opinions diferents. Hi ha qui creu que “dona mala imatge al barri” i que genera problemes de mobilitat.  Altres, però, entenen que “no tenen cap altra manera de sobreviure” i el que s’hauria de fer és “aconseguir ajudar-los a trobar feina”.

L’últim recurs, vendre al carrer

A uns metres d’aquest mercat intermitent, un d’ells ens explica que és cuiner de professió i que parla quatre idiomes. Fa quatre anys va viatjar des de Veneçuela, marxant de la crisi econòmica que es vivia al país per buscar una nova oportunitat a Barcelona. Durant aquests anys “he buscat feina, he fet cursos, però res, al final he hagut d’acabar fent el que fa tothom, vendre al carrer”.

Mentre neteja el seu petit espai i canvia la distribució dels pocs objectes que porta, comenta que pot arribar a guanyar uns 200 euros al mes d’aquesta manera. Això, explica, li permet pagar el transport públic i menjar una mica. També rep una subvenció de poc més de 150 euros. “Però amb això no puc pagar un lloguer”, afegeix.

Diu que en alguna ocasió li han llançat, des de balcons, ous al cap. “Jo no faig res mal fet, venc objectes que la gent ha deixat als contenidors”, lamenta.