Membres de la comunitat iraniana de Barcelona han sortit al carrer aquest diumenge per denunciar la vulneració de drets i la repressió que es viu al país, especialment arran de les protestes dels últims dies. A la plaça de Sant Jaume s’hi han reunit una desena de persones que han desplegat pancartes reclamant la fi de la violència contra els manifestants i a favor de la democràcia i llibertat d’expressió al seu país. També han repartit un manifest on explicaven la situació i demanaven la solidaritat de la gent i dels mitjans de comunicació espanyols per donar-ho a conèixer.

L’augment del preu de la gasolina en un país amb importants recursos petrolífers va desencadenar nombroses protestes que han estat fortament reprimides pel règim. Més de 100 persones haurien mort des de l’inici de les manifestacions segons Amnistia Internacional, i les forces de seguretat haurien utilitzat armes de foc, canons d’aigua i gasos lacrimògens per dispersar els assistents a les protestes. Segons els manifestants, però, aquesta xifra podria ser molt més alta, superant els 300 morts i les més de 1.000 persones detingudes.

Chita Persa (pseudònim), periodista i activista iraniana, afirma, però, que l’augment del preu de la gasolina ha estat només el desencadenant que ha fet sortir al carrer una comunitat que fa anys que denuncia les violacions de drets humans per part del règim i l’aïllament en què es troben. Els concentrats han condemnat també el silenci dels governs europeus a causa dels interessos que tenen a la regió: el país es troba en un punt estratègic i és molt ric en recursos naturals com ara el petroli.

Arran de les protestes, el govern va deixar sense internet a pràcticament tot el país. Tot i això, malgrat el bloqueig digital, els manifestants troben la manera de fer arribar a l’exterior informació i vídeos del que està passant a l’interior del país. Una altra de les manifestants ha explicat que durant aquests dies de protestes només un 8 % d’internet estava obert. Els joves s’apropaven a punts estratègics com bases governamentals per poder connectar-se, o aprofitaven moments en què el bloqueig es relaxava per enviar informació a l’exterior.