Unes 200 persones s’han mobilitzat aquest diumenge per reivindicar un nou model urbanístic per a la plaça dels Àngels, al Raval. Critiquen que aquesta esplanada de granit ha estat conquerida pels patinadors i que això comporta que els veïns de la zona s’allunyin d’aquest espai perquè el consideren perillós. Ara, aprofitant que s’ha confirmat el trasllat del CAP Raval Nord a la capella de la Misericòrdia i s’ha donat a conèixer que això comportarà la construcció d’un edifici del MACBA a la plaça dels Àngels, els veïns reclamen que es replantegin els usos de la zona.

Aquest diumenge la Xarxa Veïnal del Raval, que agrupa diverses entitats del barri, ha organitzat una acció simbòlica per reivindicar la plaça dels Àngels. Primer han fet una cercavila pels carrers del Raval fent sentir les seves demandes i celebrant el trasllat del CAP Raval Nord, un projecte molt reivindicat pels veïns. Després s’han traslladat fins a la plaça dels Àngels on han fet una plantada d’arbres simbòlica. Els veïns han enverdit la plaça amb una cinquantena de plantes per tal de reclamar més espais verds al barri. Posteriorment han ocupat la plaça amb concerts i tallers infantils, tot amb un to festiu.

Plaça dels Àngels

Els veïns es queixen que no hi ha espai pensat per les famílies al barri i defensen que la plaça dels Àngels pot ser un punt de partida per canviar el model urbanístic de la zona. Creuen que amb una altra fesomia es pot convertir en un espai de trobada on es facin moltes més activitats. Exigeixen una plaça viva i acollidora per a tothom, on es prioritzi la convivència veïnal. A més, recorden que al Raval hi ha la meitat d’espai públic per habitant si ho comparem amb la mitjana de la resta de Barcelona.

I és que la idea de limitar l’espai per patinar a la plaça no és nova i, de fet, la direcció del MACBA va admetre un problema de convivència a la plaça i va assegurar el 2014 que treballaria per posar-hi solució. Aquest any, l’Ajuntament ja va intentar posar límits a l’ús dels “skates” al març amb la prohibició de patinar-hi de nit, tot i que no ha acabat de funcionar. La clara mostra és que els cartells que mostren la normativa a la plaça són il·legibles per les pintades i els adhesius que els cobreixen.