Des d’aquest divendres funciona PrevenSI, una plataforma que promou la prevenció de l’abús sexual infantil, una realitat que segons el Consell d’Europa han patit entre un 10 i un 25 % dels infants. La iniciativa té al darrere l’Institut de Psicologia Forense, la Fundació IRES i l‘associació Intress i ofereix un portal web i el telèfon d’assistència 900 440 443. S’adreça a qualsevol persona que sospiti d’algun abús al seu entorn i a professionals que treballen amb infants, però sobretot posa el focus en els possibles agressors. “Si som capaços d’actuar abans que la persona agressora passi a l’acció, estarem fent una prevenció primària i estarem evitant l’aparició d’una víctima”. Així ho afirma Núria Iturbe, membre de PrevenSI.

Assessorament i derivació a professionals

Les persones que es posin en contacte amb PrevenSI a través de la línia telefònica, el xat o el correu electrònic trobaran màxima confidencialitat. Se’ls oferirà assessorament i formació i, en els casos en què calgui tractament, se’ls derivarà a professionals especialitzats. Núria Iturbe afirma que “cal posar a l’agenda aquest tipus de violències” i afegeix: “Això passa i no ho fan monstres sinó que sovint són persones conegudes de l’infant”.

No hi ha excuses

Les excuses que posen les persones que han abusat sexualment de menors o l’entorn de les víctimes per no afrontar la realitat centren la campanya de sensibilització ciutadana d’aquest projecte. Els escenaris escollits pels vídeos són aquells entorns en què les persones que cometen els abusos solen trobar les condicions per realitzar aquestes conductes delictives. La violència sexual sobre la infància es dona, segons PrevenSI, en entorns familiars, escolars i esportius i contextos propers a les víctimes en un 80 % dels casos.