UCI Hospital Clínic
Foto: ACN

Les vacunes són la millor eina de prevenció contra la covid, però no són infal·libles. Dels quatre milions de catalans amb pauta completa de vacunació, n’hi ha 160.000 que corren el risc d’emmalaltir de forma greu si contrauen la malaltia, i 840.000 que es poden contagiar tot i que passaran la malaltia de forma lleu o asimptomàtica. Les dades les ha donat el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, en una entrevista a la Cadena SER en què ha tornar a reclamar la importància de no relaxar les mesures de prevenció.

Sobre el toc de queda, Argimon ha assegurat que se’n veurà “algun fruit d’aquí a una setmana”, però creu que per baixar la incidència de la cinquena onada es necessitaran més de tres setmanes de restriccions.

Més de 300 malalts de covid a les UCI

El conseller recorda que “no es pot fiar tot a la bata blanca” i assegura que aquest dilluns es superaran els 300 ingressats a les UCI, amb 307 malalts, el que representa el 30 % de la capacitat de llits de crítics. Pel que fa als contagis, en canvi, aquest cap de setmana s’ha produït un “lleuger descens” en totes les edats, especialment en els més joves. “És una bona notícia”, reconeix, però que cal prendre-s’ho “molt cautelosament”, perquè les dades dels festius “són estranyes”.

Les vacances dels sanitaris, en perill?

Argimon també ha parlat de la possibilitat que s’hagin de cancel·lar les vacances d’alguns professionals sanitaris davant l’increment de la pressió assitencial, com apuntava aquest diumenge la directora del Servei Català de la Salut (CatSalut), Gemma Craywinckel. El conseller ha assegurat que de moment només s’ha cancel·lat algun permís de dia lliure. Assegura, però, que si cal fer-ho serà d’acord amb el personal sanitari i “amb compensacions”.