Des d’aquest dilluns, els monitors i els infants a partir de 10 anys que participin en casals i colònies podran fer-se tests d’antígens gratuïts a les farmàcies per saber si són positiu per coronavirus. En el cas dels menors de 16 anys, cal que vagin acompanyats d’un adult. El govern de la Generalitat ofereix gratuïtament aquests tests d’automostra, que es faran abans de les sortides del lleure en un nou programa de cribratges que durarà fins al setembre i pensat per millorar la detecció dels positius durant les activitats de lleure.

Com se les han de fer els infants?

Les proves se les poden fer els infants a partir de 10 anys que participin en casals i colònies d’estiu. Si són menors de 16 anys han d’anar acompanyats d’un adult a la farmàcia a fer-se la prova.

Com és la prova?

Les proves són un test d’antígens per automostra, vol dir que se les fa cada usuari amb la supervisió del professional farmacèutic. Després de rentar-se les mans, s’introduxeix l’escobilló uns dos centímetres dins cada fossa nasal durant uns 5 segons. Després s’introdueix en el líquid reactiu i el resultat se sap en un màxim de 15-20 minuts.

Consulta aquí les instruccions per fer el test d’automostra.

Cal no tenir símptomes ni ser contacte estret

Les proves són voluntàries, i se les pot fer tothom que compleixi els requisits. Però caldrà no tenir símptomes compatibles amb la covid-19 ni ser contacte estret.

La recomanació és fer el cribratge un màxim de 72 hores abans d’iniciar l’activitat amb pernoctació i cada tres dies, de manera periòdica, en cas de ser una activitat de dia.

En el cas dels majors de 16 anys també hauran d’haver omplert prèviament un certificat d’autoresponsabilitat. Els resultats s’inclouran al sistema d’informació i els usuaris podran consultar-los també a través del portal de La Meva Salut, a partir de l’endemà. Si el resultat és positiu, caldrà facilitar el telèfon de contacte i seguir les indicacions.

Quins documents calen per fer-se el test?

Per fer-se la prova caldrà dur la targeta sanitària i la convocatòria de la direcció general de Joventut que acredita que s’està inscrit en alguna activitat del lleure. A més a més, cal haver omplert prèviament el document de declaració d’autoresponsabilitat.

En algunes farmàcies la prova es farà amb cita, mentre que les que tinguin un espai d’atenció personalitzada àmplia podran fer els tests en qualsevol moment del dia. Salut recomana trucar a la farmàcia per conèixer els detalls.

El Departament de Salut i el Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya han tancat un protocol que durarà tot l’estiu i en què participaran entre 1.500 i 1.800 farmàcies de tot Catalunya.

Monitors i infants es faran un test d’automostra amb la supervisió del farmacèutic

Vacunació prioritària dels monitors, aviat

Amb aquest cribratge, Salut vol millorar la detecció del coronavirus en la franja d’edat que concentra el gruix dels contagis d’aquesta cinquena onada. Se sumen, així, al cribratge voluntari fet als monitors i en què només un 1 % van donar positiu . Està previst també que Salut iniciï la vacunació prioritària dels monitors del lleure en els propers dies. Es treballa perquè tinguin una cua prioritària als punts de vacunació