Des del 2007, quan la participació va tocar fons amb la dada més baixa en unes eleccions municipals de Barcelona en democràcia, la tendència ha estat anar pujant progressivament. De fet, a les darreres, les del 2019, es va superar el 66 %, la tercera millor dada des del 1979. Ara bé, si fem cas de l’única enquesta que ha fet referència a la participació, la de ‘La Vanguardia’, la tendència podria trencar-se aquest diumenge. La situa en un 54 %, 12 punts per sota dels comicis anteriors.

Cal tenir en compte, també, que a les últimes eleccions catalanes, les del 2021, la participació es va ensorrar, si bé és cert que ens trobàvem en un escenari de pandèmia. Conscients d’això, els partits han llançat crides a la participació aquesta campanya de les eleccions municipals del 28-M. N’hi ha que han demanat una participació alta per evitar que la ultradreta entri al consistori.

El candidat d’ERC, Ernest Maragall, ha apel·lat directament als barcelonins: “No permeteu que VOX entri a l’Ajuntament, no ho permeteu”. També el candidat socialista, Jaume Collboni, va demanar “que la participació sigui alta perquè és la forma que la ultradreta no es coli per la porta del darrere a l’Ajuntament de Barcelona”.

La candidata de Barcelona en Comú, Ada Colau, també ha fet una crida a la mobilització perquè considera que els votants dels seus rivals no fallaran a les urnes: “El 28 de maig anem tots a votar perquè els altres hi aniran”. Pel candidat de TriasxBCN, Xavier Trias, és important convèncer els indecisos que no es quedin a casa perquè considera que si no tenen clar el vot és perquè volen un canvi a la ciutat: “Són gent que dubta si anar a votar o votar canvi, tenim cinc dies per treballar per convence’ls”.

La candidata de Ciutadans, Anna Grau, veu lògica la desafecció política, però la lamenta. “L’abstenció pot ser una reacció lògica al que ha passat, però mai és una solució”, ha assegurat. Ni el Partit Popular ni Valents han fet crides concretes a la participació, més enllà d’apel·lar a concentrar el vot anti-Colau en les seves formacions.

Què vols saber de les eleccions municipals a Barcelona?