Els candidats a la presidència de la Generalitat ja han superat la meitat de la campanya per a les eleccions catalanes. La cursa pel 14-F ha assolit l’equador i ha estat la promesa d’un dels presidenciables la que ha protagonitzat la jornada: la del socialista Salvador Illa de rebaixar-se el sou un 30 % si és president de la Generalitat. Si hi ha partits que titllen la proposta de “demagògica”, d’altres demanen estendre la mesura a administracions socialistes. En la vuitena jornada de campanya també hi ha hagut més crides dels partits a fer un “cordó sanitari” a Vox i no comptar en cap cas amb el partit d’extrema dreta, ni tan sols per a la investidura. A més, Cs ha refusat facilitar un tripartit PSC-ERC-Vox per evitar un govern independentista.

En el capítol de retrets i acusacions, aquest divendres la CUP ha criticat que En Comú Podem ofereixi el seu suport a Illa “sense cap condició”, mentre que els comuns insisteixen en un tripartit (PSC, ERC i En Comú Podem) i han refredat les possibilitats d’un acord amb els cupaires. En matèria de propostes, JxC s’ha compromès a apujar el pressupost de cultura.

Debat sobre el sou del president català

Ha estat l’afirmació més viral del dia i la que més reaccions ha suscitat. Salvador Illa (PSC) ha promès rebaixar-se un 30 % el sou com a president de Catalunya si arriba al càrrec després del 14-F. Aquesta mesura, ha justificat, busca “posar el salari al nivell que tenen les altres autonomies d’Espanya”, alhora que considera que “dignifica la presidència de la Generalitat“.

Les reaccions a l’anunci no s’han fet esperar. Des d’ERC, Pere Aragonès veu amb bons ulls “parlar de salaris públics” i demana fer-ne debat amb els de la monarquia i els expresidents que formen part de consells d’administració de grans empreses. Carlos Carrizosa (Cs) ha definit la proposta com “adient”, si bé ha recordat que el PSC “ha votat en contra” diverses vegades a l’hora de reduir salaris de càrrecs públics. El candidat ha recordat que els socialistes lideren el Consorci de la Zona Franca, amb un president (Pere Navarro) que “cobra gairebé el mateix” que el president de la Generalitat.

També ha estat crític sobre aquesta qüestió el PDeCAT. Àngels Chacón considera que és una promesa “típicament electoral i demagògica” i que només busca “quedar bé”. La CUP demana abaixar també el sou dels consellers.

Més crides a vetar Vox al Parlament

Durant la primera meitat de la campanya, diversos partits han demanat fer el buit a Vox i, alhora, no comptar-hi per sumar majories per a la investidura. Aquestes crides s’han tornat a repetir aquest divendres per part d’ERC i el PDeCAT, que demanen fer al partit d’Ignacio Garriga un “cordó sanitari”. Aragonès ha assegurat que el PSC “està posant la catifa vermella” a Vox i obrint la porta a acceptar els seus vots. Els socialistes retreuen a ERC que “pretengui equiparar-los a forces d’extrema dreta”.

Sobre Vox ha parlat també el candidat del PPC, Alejandro Fernández, que aquest divendres ha volgut acompanyar-se de les veus més dures de la història recent del partit: Alejo Vidal Quadras i Cayetana Álvarez de Toledo. Fernández ha rebutjat el “nacionalisme identitari” i ha carregat contra la formació d’ultradreta: “Allà on el populisme és decisiu, augmenta la conflictivitat“. Tot seguit, el dirigent popular ha apel·lat al vot de l’antiga Convergència i Unió.

Intercanvi d’acusacions entre comuns i la CUP

El suport dels comuns a un govern encapçalat pel PSC d’Illa ha estat criticat per la CUP. Els anticapitalistes de Dolors Sabater han criticat que En Comú Podem ofereixi els seus vots al PSC “sense cap condició” i l’insta a escollir entre dos escenaris: “Sumar-se a la fortificació del règim del 78” o apostar per l’autodeterminació, l’amnistia, els serveis públics i el rescat social, consensos que, diu la CUP, defensen el 80 % dels catalans.

Hores abans, però, Jéssica Albiach (ECP) refredava qualsevol possibilitat d’una aliança amb la CUP per les diferències, ha dit, que els separen. “Estem veient que la CUP està més a prop de Junts per Catalunya ara mateix”, ha dit la candidata del partit lila en una entrevista a RAC1. Els comuns continuen apostant per un tripartit PSC-ERC-ECP, pacte que Cs no avalaria en cap cas ni tan sols per evitar un govern independentista: “No podem canviar Illa per Montilla”.

Dos candidats a la presidència, demandats

La tarda d’aquest divendres ha estat marcada també per la demanda interposada pel president del Grup Municipal de BCN Canvi, Manuel Valls contra dos candidats a la presidència de la Generalitat: Laura Borràs i Pere Aragonès. L’ex-primer ministre francès els acusa de presumptes delictes de calúmnies i injúries greus perquè, en dos debats electorals diferents, Borràs va definir-lo com a “deportador” i Aragonès de “xenòfob”

Precisament Junts ha optat per centrar la jornada de campanya en una proposta en matèria cultural i anunciada, precisament, per una exconsellera de Cultura. La presidenciable Laura Borràs s’ha compromès a apujar el pressupost d’aquest departament fins al 2 % del total, alhora que ha defensat el paper del català com a llengua “hegemònica” als mitjans de comunicació públics.

Vox, en canvi, ha criticat la lleugera flexibilització de les restriccions anunciada aquest dijous pel govern de la Generalitat. El candidat Ignacio Garriga lamenta que l’executiu català pugui “decidir qui pot treballar i qui no”.