Els republicans han presentat aquest divendres un decàleg per frenar l’entrada de Vox al Parlament de Catalunya, coincidint amb el vuitè dia i l’equador de la campanya de les eleccions del 14-F. L’ha presentat la diputada i membre de la llista d’ERC, Najat Driouech, des del memorial antifranquista del Camp de la Bota (al Fòrum).

Driouech ha assegurat que el decàleg vol “bastir un mur democràtic, un dic de drets i llibertats per contenir l’avanç de l’autoritarisme”, i que està obert a la resta de forces polítiques perquè se sumin a la lluita per evitar “que les institucions depenguin dels vots de l’extrema dreta”.

El PSC “està posant la catifa vermella” a Vox

Per la seva banda, el candidat a la presidència de la Generalitat, Pere Aragonès, ha assegurat que els socialistes “estan posant la catifa vermella a acceptar els vots de l’extrema dreta” per guanyar al Parlament, després que el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, hagi “blanquejat clarament l’extrema dreta al Congrés”.

Davant d’aquesta possibilitat, Aragonès ha demanat “bastir un mur contra el feixisme i crear una majoria àmplia” a favor dels drets i les llibertats, alhora que ha fet un avís al candidat del PSC, Salvador Illa: “Si es depèn de l’extrema dreta per a una investidura, això tindrà un preu. L’extrema dreta no fa mai res gratis”.

Precisament, aquest dijous, tant ERC (en un acte des de Lleida) com JxC (des de Badalona) ja van centrar els seus mítings de campanya en carregar contra la possible aliança del PSC amb Vox i demanar-ne un “cordó sanitari”.