La consellera de Salut, Alba Vergés, ha dit aquest divendres que Catalunya ja ha superat el pic de contagis per coronavirus, així com el pic d’hospitalitzacions i d’ingressos a les UCI per la covid-19. Segons Vergés, el 8 d’abril es va registrar la xifra més alta de casos positius nous i, l’11, el de nous ingressos hospitalaris. Tot i això —ha reconegut— les xifres continuen sent “altes”. La consellera ha fet públiques aquestes dades només un dia després que alertés de la possibilitat que es produís un rebrot de la malaltia, i —ha afegit aquest divendres— “el Govern espanyol hagi començat el desconfinament”. L’evolució de la corba de contagis a Catalunya i l’arribada al pic han estat objecte de múltiples prospeccions des de l’inici de la pandèmia.

Les UCI, al 75 % de la capacitat

Vergés ha assegurat que s’ha reduït la pressió sobre les unitats de cures intensives, una de les preocupacions principals del seu departament des de l’inici de l’expansió del coronavirus. Així, segons la consellera, si durant les setmanes anteriors “l’ocupació d’aquestes unitats rondava el 80 %, ara estan al 75 %”. I ho ha concretat en xifres: 1.259 llits de cures intensives ocupats, d’una capacitat total de vora els 2.000 llits. També en aquest punt s’ha mostrat prudent i ha reconegut que la pressió sobre aquestes unitats disminueix “molt lentament”. 

La sortida dels nens al carrer

Tant Vergés com el conseller d’Interior, Miquel Buch, han explicat que el govern estudia que nens i nenes puguin sortir al carrer en els propers dies. Això sí, Vergés ha assegurat que “encara s’haurà d’esperar uns 10 dies per veure si l’evolució de la crisi sanitària ho permet”. De dur-se a terme, les sortides haurien de fer-se per torns, en un temps limitat que podria ser d’un hora i amb mesures de protecció personal. Pel que fa a les mascaretes, segons Vergés, no estan recomanades en menors de tres anys i fins als 12 es demanaria que en portessin de domèstiques.

Des del govern també han obert la porta que les famílies amb més d’un nen puguin sortir amb dos adults i que els adolescents puguin fer-ho sols. Ara bé, Buch ha recordat que el pla s’ha de debatre i aprovar en el marc del Procicat i haurà de comptar amb el vistiplau de Madrid.

Les mascaretes sobrants es repartiran a les residències

El conseller d’Interior ha explicat que es repartiran 1, 4 milions de mascaretes a les residències de persones grans de tot Catalunya. Es tracta del sobrant dels 1,7 milions d’unitats enviades per Madrid a començaments de setmana per ser repartides al transport públic davant la tornada a la feina dels treballadors no essencials. Només podran fer-les servir el personal no sanitari en espais no contaminats.

L’autodeterminació, en els anomenats Pactes de la Moncloa

Tot i que la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha recordat que l’encaix territorial entre Catalunya i Espanya es debatrà en la taula de diàleg entre els dos governs —que ara està interrumpuda per la crisi sanitària— ha deixat clar que el suport del govern a un possible pacte nacional no ha de passar per una “recentralització de l’estat”. Per contra, ha apostat per un marc on Catalunya pugui reclamar el seu dret a l’autodeterminació.