El confinament no està sent igual per a tots els col·lectius en la crisi actual del coronavirus. Els més vulnerables, aquells que no tenen un habitatge habitual on residir, es troben en espais amb dificultats d’aïllament. És el cas de persones desnonades, de víctimes de violència masclista, de refugiats o de persones sense llar que viuen en pensions o albergs. La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca denuncia que hi ha centenars de famílies a Barcelona que no tenen garantit un confinament adequat i demanen a les administracions que obliguin els bancs a cedir els milers de pisos buits que, diuen, hi ha a la ciutat.

“Hi ha pisos buits en mans d’entitats bancàries suficients perquè puguin reallotjar totes les famílies que tenen problemes per confinar-se”, explica Santi Mas de Xaxàs, portaveu de PAH Barcelona. L’entitat també proposa reconvertir equipaments públics actualment en desús en habitatges socials per acollir aquestes persones.

Per visibilitzar la problemàtica, l’entitat ha difós a les xarxes socials els testimonis d’algunes persones que viuen en espais molt reduïts o sense garanties d’accés a llum, aigua o gas. És el cas del Mohammed i la seva família amb dues menors, que fa sis mesos que viuen en una habitació d’un hostal.

“La solució no pot durar només un mes”

La PAH té constància de casos extrems en què fins a set persones comparteixen un mateix pis. “Fem responsables a les tres administracions —Ajuntament, Generalitat i Estat— d’aquesta situació”, diuen des de la plataforma. L’entitat diu haver traslladat la denúncia, però que encara no ha obtingut cap resposta. Els demanen urgència per reallotjar aquestes persones com més aviat millor, però adverteixen que aquesta solució no es pot limitar només a la durada de l’emergència sanitària. “Són famílies que, per llei, tenen dret a un pis públic, d’acord amb la Llei 24/2015. No se’ls està regalant res”, diu Santi Mas de Xaxàs.

La crisi d’habitacions existia abans del coronavirus, però l’epidèmia ha agreujat la situació i l’agreujarà més els pròxims mesos. Per això, la PAH proposa altres mesures: expropiar els habitatges de la Sareb; regular el preu del lloguer per aturar l'”expulsió massiva” de veïns de les seves llars; condonar deutes a les famílies vulnerables i donar ajudes als petits propietaris afectats per impagaments de lloguer.