Mercabarna segueix bullint d’activitat, tot i l’alerta sanitària pel coronavirus. Els guants de làtex i les mascaretes que duen els treballadors són dos dels principals indicatius que, a Mercabarna, es treballa amb prevenció per la covid-19. Això, i que les distàncies socials —molt estretes en mercats d’abastiment com aquest— s’han hagut d’alterar. Compradors i venedors es guarden més espai i ho compensen amb l’augment del volum en les seves converses.

Amb tot, a nivell general, s’ha hagut de replanificar l’activitat per garantir torns durant les 24 hores del dia. Per exemple, aquest divendres, hi treballen unes de 5.000 persones -habitualment, en són 7.500-. Ho fan en un torn que, com la resta, tenen “una pressió afegida”, explica Josep Tejedo, director general de Mercabarna: “Que no emmalalteixi ningú“. Mercabarna és un servei essencial a partir del qual, “s’abasteixen els mercats, els supermercats i les petites botigues de menjar“, per la qual cosa Tejedo reforça un missatge: “Que el ciutadà no pateixi perquè no faltarà de res“.

De fet, un dels productes que sí que ha minvat, i força, la seva demanda és el peix. En concret entre un 30 i un 40 %, ja que l’aturada “en sec de la hostaleria i la restauració” li ha passat factura, apunta el director general de Mercabarna. D’altra banda, també n’ha caigut la demanda perquè el consumidor particular “l’ha substituït en la seva dieta per la carn, com ara la de pollastre”.

A l’extrem oposat s’hi troba la fruita i la verdura. “Patates, cebes, pomes, peres o cítrics és del que més es ven”, assenyala Jaume Flores, president de l’Associació d’Empresaris Majoristes de Fruites i Hortalisses de Mercabarna. Una de les raons, apunta Flores, és que “són productes que es conserven millor a casa que d’altres”, a banda que “són de proximitat i estan exempts a les alces de preus i al subministrament”.

Però tafanejant per les parades de fruites i verdures, es troba a faltar un tipus de producte: l’exòtic, com pinyes o mangos. Jaume Flores torna a recordar el que ja passa amb el peix, que amb “l’hostaleria i la restauració tancats, no hi ha demanda”.

Aquest és, precisament, un dels dubtes amb què es treballa a Mercabarna: saber quan es recuperarà l’activitat —que si bé ha baixat, no s’ha aturat— amb el retorn de l’hostaleria i la restauració. Ara per ara no hi ha cap calendari a l’horitzó.