Test ràpid

El 73 % dels casos confirmats per un test de coronavirus es troben a la regió sanitària de Barcelona. Són dades que es desprenen de l’última actualització sobre l’afectació de la covid a Catalunya que ha donat a conèixer el Departament de Salut aquest dijous a la nit.

És el segon dia que la conselleria ofereix les dades amb un nou sistema de recompte que recull també altres dades, com les proporcionades per les funeràries, els casos que se sospita que són covid tot i que no se’n té confirmació i també, en aquesta ocasió, dades desglossades per regions sanitàries.

A la regió de Barcelona hi ha fins ara 28.964 positius confirmats, una xifra que suposa un 72,9 % del total dels casos detectats a Catalunya amb alguna prova (39.736 segons l’últim recompte). Tot i això, els centres sanitaris d’aquesta àrea, que inclou el Barcelonès, el Vallès Oriental i Occidental, el Maresme, l’Alt Penedès, el Baix Llobregat i el Garraf, donen servei al 66 % de la població catalana (5.050.190 persones). La densitat de la població sembla un dels factors evidents perquè la incidència sigui superior aquí que a la resta del territori.

Si ens fixem en les defuncions, la regió de Barcelona n’acusa encara més la concentració. Aquí s’han produït el 82 % del total de les morts per coronavirus de Catalunya. En nombres absoluts són 3.332 d’un total de 4.056 de persones que han mort en centres sanitaris (201 més que dimecres).

479 morts en les últimes 24 hores

L’últim comunicat de Salut ofereix, com ja va fer el dia anterior, el global de les persones que han mort, tant als centres hospitalaris com també fora, i que faciliten les empreses funeràries. A tot Catalunya ascendeixen a 7.576, 479 en les últimes 24 hores. D’aquestes morts, s’ha de destacar que més de la meitat s’han produït precisament fora dels hospitals, o bé en residències (205), en centres sociosanitaris (22) o en domicilis (22).

Aquesta xifra representa el 52 % de les morts i és una dada que no recullen els recomptes oficials del Ministeri de Sanitat o de molts altres països.

Els nous positius baixen fins a nivells de l’inici de la crisi

En les últimes hores s’han produït només 361 casos confirmats nous. Una xifra molt baixa (cal que ens remuntem un mes per trobar un valor similar) que cal prendre amb cautela, ja que no marca cap tendència. Aquest dimecres mateix, quan es van donar per primera vegada les dades globals, el nombre de contagis era el més alt vist fins ara.

Aquestes xifres, que no dibuixen una corba sinó una serralada, poden patir alteracions importants depenent, per exemple, del nombre de testos que es realitzen o de les comunicacions que es fan sobre els resultats de les proves.

És significatiu també que si mirem el nombre de possibles casos d’infecció (persones que un facultatiu ha considerat que són casos de coronavirus per la clínica, tot i no tenir-ne proves) en les últimes 24 hores s’han incrementat en 3.738 i en total a Catalunya són 59.195.