El primer ple telemàtic de l’Ajuntament de Barcelona per debatre la resposta al coronavirus ha deixat veure la predisposició de l’oposició per aprovar un nou pressupost que faci front a la crisi. Els grups municipals han urgit l’executiu d’Ada Colau a pactar mesures urgents per pal·liar les conseqüències negatives de l’emergència sanitària. Tot plegat, en una sessió extraordinària en què el govern municipal ha advertit que l’impacte econòmic serà “brutal” per a la ciutat: “No hi ha precedents”.

L’alcaldessa, Ada Colau, ha agraït el “to constructiu” dels grups i ha fet una crida a “la cooperació i la lleitat” per refer el pressupost municipal. Els pròxims dies vindran marcats per les negociacions entre govern i oposició per a un pacte de ciutat que permeti consensuar mesures econòmiques i socials per a la “nova normalitat” que arribarà amb el desconfinament. “No tornarem al món d’abans”, ha reconegut l’alcaldessa.

Sobre les conseqüències econòmiques de la crisi a Barcelona, el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, ha recordat que “no hi havia hagut mai una aturada econòmica total” ni a la ciutat ni al país. Això, ha afegit, “fa pensar que la sortida serà difícil“.

Crítiques per la “manca de lideratge” de Colau

El ple extraordinari ha estat una oportunitat per fer propostes, però també per fer crítiques al govern municipal. El president del Grup Municipal d’ERC, Ernest Maragall, ha dit que l’Ajuntament “ha donat la talla” com a institució però ha lamentat la manca de “lideratge” del govern de Colau. El republicà ha animat tots els executius a “demanar disculpes” perquè “tots tenim responsabilitats”. Tot i els retrets, Maragall s’ha ofert a participar “en totes les negociacions”.

Des de Junts per Catalunya han advertit que sectors com el turisme o la restauracio no recuperaran l’activitat econòmica normal un cop comenci el desconfinament, davant l’escenari de restriccions de mobilitat i d’afluència de persones. La presidenta del grup, Elsa Artadi, ha demanat “reinventar” els models de negoci d’aquestes empreses. Per exemple, proposa que puguin recuperar espai públic de l’aforament que es tregui de dins dels locals.

Cs i PP demanen exonerar tributs a la restauració

Ciutadans i PP han coincidit en demanar reduir la pressió fiscal sobre els sectors econòmics més afectats per la crisi de la covid-19, com la restauració o alguns comerços que no poden obrir aquests dies. Des del partit taronja, Luz Guilarte creu que l’ajornament del pagament d’impostos i tributs és insuficient i, de fet, en demana l’exoneració total durant aquest 2020. Per la seva banda, Josep Bou (PP) aposta per bonificar-los un 90 % durant els pròxims sis mesos.

El president de BCN Canvi, Manuel Valls, ha defensat la col·laboració entre el sector públic i el privat com a base per a la recuperació postcrisi i ha fet una crida a abandonar els “atacs partidistes”. L’ex-primer ministre francès s’ha mostrat crític amb la gestió del govern català però ha demanat mantenir la cooperació entre les administracions.

12:39
   

Fi del plenari municipal extraordinari

Finalitza el plenari extraordinari sobre el coronavirus, el primer de la història de l’Ajuntament que es fa de forma telemàtica. Gràcies per seguir-nos! Pots recuperar el seguiment minut a minut de la sessió plenària en aquesta mateixa pàgina.

12:38
   

Declaració institucional acordada per tots els grups:

Ada Colau ha llegit el text de la declaració institucional que ha aconseguit l’acord de tots els grups municipals que conformen el plenari.

  • Condol de l’Ajuntament per les persones amb covid-19 mortes i anunci d’un acte de record.
  • Suport de l’Ajuntament a les persones contagiades.
  • Agraïment als treballadors sanitaris i resta de serveis essencials.
  • Agraïment a la ciutadania per complir el confinament.
  • Compromís perquè Barcelona sigui el “motor” de la recuperació econòmica.
12:32
   

Colau agraeix el “to constructiu” de l’oposició

En la seva intervenció final del debat sobre les mesures econòmiques, l’alcaldessa Ada Colau ha agraït el “to constructiu” dels grups municipals de l’oposició. Ha demanat “mantenir l’esperit de cooperació i de lleialtat” per aconseguir un nou “pacte de ciutat” i refer el pressupost municipal davant la “nova normalitat”. “No tornarem al món d’abans”, ha dit Colau, que ha demanat treballar perquè les distàncies socials que caldrà mantenir els pròxims mesos “no es traslladin en relacions de por i de desconfiança”.

12:19
   

Collboni adverteix de les conseqüències de perdonar tributs

El primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, ha respost a les peticions d’exoneració d’impost i tributs a sectors com la restauració fetes per grups com Ciutadans o el PP. “Si toquem la fiscalitat, afeblim” la capacitat d’ingrés de l’Ajuntament en un moment de crisi econòmica, ha advertit el socialista.

12:05
   

“No hem de perdre temps en fer atacs partidistes”

Des de Barcelona pel Canvi plantegen un “pla estratègic de reconstrucció i reactivació econòmica” basada en la col·laboració entre el sector públic i el privat i també en la cooperació entre les administracions. “No hem de perdre temps per assenyalar, fer atacs partidistes i aixecar noves fronteres”, ha demanat Manuel Valls. “Després, vindrà el populisme més violent”, ha advertit. Per això, ha estès la mà al govern municipal per incrementar la “capacitat d’actuació” de l’Ajuntament per fer front a la crisi de la covid-19.

12:02
   

Valls: “Tots plegats hem d’aprovar un nou pressupost”

El president del Grup Municipal de BCN Canvi, Manuel Valls, ha demanat “no abaixar la guàrdia a Barcelona” fins que deixi de morir gent per covid-19 a la ciutat. Un cop acabada la crisi sanitària, ha dit que hi haurà una crisi econòmica que tindrà un “preu enorme” per als barcelonins. Per això, ha demanat “aprovar tots plegats” un nou pressupost municipal “adaptat a la realitat. “Tots hi estem d’acord. Ara, hem de posar-nos d’acord en el com”, ha afegit.

11:57
   

El PP demana bonificar el 90 % de les taxes a restauradors 

El Grup Municipal del PP assegura que el govern municipal “ha d’entendre’s amb les empreses”, especialment amb pimes i autònoms del sector de la restauració. Per això, per a aquests negocis ha demanat bonificar el 90 % dels impostos municipals durant els pròxims sis mesos. La moratòria anunciada per l’executiu “no soluciona el problema, sinó que el trasllada en el temps”

11:53
   

Bou destaca l’”esforç” de l’Ajuntament per ajudar persones vulnerables

El president del Grup Municipal del PP, Josep Bou, ha destacat l’”esforç” del govern municipal per allotjar les persones més vulnerables durant la crisi del coronavirus, però n’ha demanat més perquè la covid-19 suposa un “mal afegit per a la situació de precarització extrema”. El líder popular ha preguntat a l’alcaldessa Colau si els treballadors de la Guàrdia Urbana, els Bombers de Barcelona i els Serveis d’Atenció a la Ciutadania disposen del material de protecció necessari.

11:47
   

“L’increment de taxes al gener agrava la crisi”

Des de Ciutadans creuen que l’increment d’impostos i taxes aprovat aquest gener “agraven la crisi” derivada de l’emergència sanitària del coronavirus. La presidenta del grup, Luz Guilarte, ha estès la mà per refer el pressupost municipal, “ara absolutament obsolet”, i fer-ne un “d’emergència, de recuperació”. El partit taronja demana anul·lar l’increment d’aquestes taxes i l’exhoneració del pagament durant tot el 2020 per als sectors més afectats, com la restauració o el comerç.

11:40
   

Guilarte: “La resposta del govern municipal ha estat insuficient”

La presidenta del Grup Municipal de Ciutadans, Luz Guilarte, creu que la resposta del govern municipal a la crisi del coronavirus ha estat “insuficient, reactiva i en molts casos sense sensibilitat i empatia”. El partit taronja ha facilitat un “pla de xoc” amb 57 mesures concretes destinades a superar la situació, però que el govern municipal no ha facilitat cap “espai de treball” per debatre aquestes iniciatives. 

11:34
   

Artadi aposta per “reinventar” el model de negoci dels sectors afectats

“Quan arribi el desconfinament, no arribarà la normalitat”, ha dit Elsa Artadi. Assegura que es permeti la sortida gradual al carrer, alguns sectors no podran recuperar la seva activitat normal per les restriccions de mobilitat i d’afluència. És el cas del turisme, l’oci, l’espectacle o la restauració, entre d’altres. Davant d’això, la presidenta del Grup Municipal de JxC aposta per “reinventar” els seus models de negoci i permetre, per exemple, que puguin recuperar espai públic de l’aforament que es tregui de dins dels locals.

11:29
   

Artadi: “Volem ser propositius”

La presidenta del Grup Municipal de JxC, Elsa Artadi, ha mostra l’actitud “propositiva” del seu partit, que proposa un “pla Barcelona” per “recuperar, reiniciar i reinventar” la ciutat després de la crisi del coronavirus. Artadi s’ha ofert a refer el pressupost municipal “amb tota l’exigència” i ha confiat en la “potència” de la ciutat per recuperar la normalitat econòmica.

11:24
   

ERC serà “en totes les negociacions que convingui”

Ernest Maragall ha assegurat que cal plantejar “canvis en el funcionament” de l’Ajuntament i de la ciutat. “Els acompanyaré en aquesta tasca. Serem en totes les negociacions que convingui”, ha dit el president del grup republicà. Maragall ha demanat “implicació i exercici responsable” al govern municipal durant la gestió de la crisi.

11:18
   

Maragall: “No hi ha hagut lideratge de ciutat”

El president del Grup Municipal d’ERC, Ernest Maragall, ha dit que l’Ajuntament de Barcelona com a institució “ha donat la talla” davant la crisi del coronavirus. “No em sorprèn: conec la trajectòria i la professionalitat que hi ha en aquesta casa”, ha dit el republicà. Però ha llançat crítiques al govern municipal: “No hi ha hagut lideratge de ciutat ni respecte pel funcionament democràtic”, ha recriminat Maragall, qui també ha demanat a tots els governs que “demanin disculpes” perquè “tots tenim responsabilitats”.

11:12
   

Un miler d’usuaris de residències amb símptomes

Segons dades que ha facilitat la regidora de Salut, Gemma Tarafa, actualment hi ha unes 1.000 persones grans que viuen en residències i que presenten símptomes compatibles amb la covid-19. Unes 150 residències tenen com a mínim un cas positiu de coronavirus. Des de l’inici de l’epidèmia han mort 654 avis i àvies de residències per covid-19.

11:07
   

9.311 positius testats a Barcelona

La regidora de Salut, Gemma Tarafa, ha explicat que a Barcelona han donat positiu per coronavirus 9.311 persones i que 2.155 han mort amb el virus. La gran majoria de les víctimes (80 %) tenien més de 70 anys, segons Tarafa. 

11:04
   

Collboni: “L’impacte econòmic serà brutal, no hi ha precedents”

El primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, ha dit que l’impacte econòmic per la crisi del coronavirus serà “brutal” a Barcelona. “No hi ha precedents. No hi havia hagut mai una aturada econòmica total i això fa pensar que la sortida serà difícil”, ha admès el regidor socialista. Collboni ha afegit que a partir d’ara cal “gestionar una nova normalitat” i que cal tenir en compte altres crisis que es poden agreujar després de l’epidèmia, com “la de les desigualtats i la climàtica”.

10:57
   

Sobre les residències: “Calia una intervenció més contundent”

L’alcaldessa ha insistit que el model de residències de gent gran de Catalunya “s’ha de revisar” un cop acabi l’emergència sanitària. Colau ha tornat a demanar “celeritat” en el trasllat de persones d’edat avançada amb símptomes per aïllar-les. “Calia una intervenció més contundent des de l’inici de la crisi. Hem d’aconseguir que es produeixi ara”, ha dit.

10:53
   

S’han doblat els ajuts socials en un mes

Encara en la seva intervenció inicial, Ada Colau ha agraït la tasca de tot l’equip municipal durant la crisi del coronavirus. “Hem treballat per assegurar les millors condicions de confinament possible a les persones en situació de vulnerabilitat”, ha destacat l’alcaldessa, que ha assegurat que els ajuts socials s’han doblat en només un mes. A més, els àpats a domicili per a persones vulnerables s’ha incrementat un 113 %.

10:50
   

El coronavirus, una situació “realment de catàstrofe”

L’Ajuntament de Barcelona estima que a la ciutat han mort més de 2.150 persones amb coronavirus des de l’inici de l’emergència sanitària. “És una situació realment de catàstrofe”, ha dit l’alcaldessa Ada Colau, que creu que la covid-19 és “un dels reptes més grans de la nostra vida”. Ha volgut deixar clar que això “no és una guerra” i ha defensat l’“empatia” i la “cooperació” com a valors principals per a la recuperació postcrisi.

10:46
   

“Treballem ràpidament per recuperar la normalitat institucional”

L’alcaldessa, Ada Colau, ha assegurat que l’Ajuntament de Barcelona està treballant “ràpidament” per recuperar la normalitat institucional en l’actual crisi sanitària. L’objectiu és que en el pròxim ple municipal, l’ordinari del mes d’abril, tots els presidents dels grups puguin ser presents a la sala de plens habitual.

10:41
   

Minut de silenci per les víctimes del coronavirus

El ple municipal telemàtic ha començat, a petició de l’alcaldessa Ada Colau, amb un minut de silenci per les persones que han mort a causa del coronavirus. “Enviem una forta abraçada a les famílies que han perdut un ésser estimat aquestes setmanes”, ha dit Colau.

10:40
   

Comença el ple telemàtic 

Amb 40 minuts de retard, comença el primer ple municipal telemàtic de la història.

10:31
   

Un ple previ a les negociacions per a un “pacte de ciutat”

El ple extraordinari d’aquest divendres serà un bon termòmetre per veure quina és la predisposició de l’oposició per formar part del “pacte de ciutat” que vol el govern municipal. El primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, va afirmar que aquest acord, al qual espera que se sumin tots els grups, servirà per consensuar mesures per afrontar la crisi econòmica derivada de l’epidèmia.

10:24
   

Declaració institucional signada per tots els grups

En les últimes hores, els grups municipals han estat negociant una declaració institucional que, finalment, serà acordada per unanimitat. El text expressa “el condol de l’Ajuntament de Barcelona per totes les víctimes del coronavirus” i mostra el compromís de celebrar un acte institucional de record “quan les condicions sanitàries ho permetin”. 

Un altre dels compromisos de la declaració institucional és que Barcelona esdevingui “un dels motors principals de la recuperació econòmica del país” vetllant per la “cohesió social i la sostenibilitat”.

10:18
   

Canvien el programa de videoconferències per poder començar el ple

L’Ajuntament de Barcelona té contractada la plataforma Webex, de l’empresa Cisco, per fer videoconferències. És la primera vegada que s’utilitza per fer un ple municipal i, a causa dels problemes tècnics (Maragall i Valls no apareixen en pantalla), s’ha optat per canviar el programa. Ara, els grups municipals intervindran a través de Jitsi.

10:05
   

Comença amb retard el ple extraordinari sobre el coronavirus

Els problemes tècnics fan retardar l’inici del ple telemàtic sobre el coronavirus, previst a partir de les 10 h. Als presidents dels grups municipals d’ERC i BCN Canvi, Ernest Maragall i Manuel Valls, no se’ls veu. S’està intentant treballar perquè tots puguin comparèixer en aquesta sessió extraordinària en les mateixes condicions.