Segon dia de campanya, però primer en què els candidats a les eleccions municipals 2019 a Barcelona es deixen anar una mica. Encetant el cap de setmana, els alcaldables s’han passejat pels barris de la ciutat, alguns fent tocs de pilota i altres a ritme d’un reggaeton que veurem si arriba a ser un vídeo viral de campanya. I hi ha qui s’ha trobat un ‘manspreading’ fent acte de presència a la primera fila del seu míting. Et convidem a fer un cop d’ull als indispensables del dissabte 11 de maig, segon dia de campanya de les municipals 2019.

eleccions municipals 2019 segon dia

1. El reggaeton de Colau

Tot i que no és himne oficial de campanya, ni tampoc és una cançó ideada per Barcelona en Comú, Ada Colau i Pablo Iglesias han tingut com a teloner un reggaeton fet públic fa pocs dies a YouTube. ‘Ada is in da house’ ha sonat aquest dissabte en el primer acte de campanya (i no serà l’últim) on ha pres part Pablo Iglesias, just abans de l’inici, mentre el públic prenia posició per a un bany de masses a Nou Barris. La candidata de BComú ha demanat concentrar el vot progressista per revalidar l’alcaldia.

2. Maragall, fent uns tocs

El candidat d’ERC s’ha convertit, per una estona, en un jugador de futbol. Ernest Maragall s’ha animat fent uns tocs i ha jugat a futbol, en el partit organitzat per l’equip de campanya republicà amb un equip de joves d’origen divers (del Centre Social Darna, al Raval), que han decidit rebaixar la pressió de la defensa durant uns minuts. Tot i això, en l’única ocasió a porteria que ha tingut, Maragall no ha fet gol.

3. Un ‘manspreading’ a la primera fila d’un acte cupaire

La CUP ha donat veu aquest dissabte al col·lectiu de taxistes, que han pres lloc a primera fila en un dels actes dels anticapitalistes. El míting ha deixat una imatge cridanera, des de la plaça del Taxi, amb un acte de “manspreading” del portaveu d’Elite Taxi, al costat de la fins ara regidora cupaire a l’Ajuntament de Barcelona, Maria Rovira, amb les cames creuades.

manspreading

4. La jura de bandera, amb dos candidats

El candidat del PP, Josep Bou, ha coincidit amb un altre candidat a Barcelona, José Ignacio Garriga, de Vox. Bou ha estat de públic a la jura de bandera de persones civils a la caserna del Bruc, entre els quals hi havia Garriga. Josep Bou ha assegurat, dirigint-se a Ada Colau, Ernest Maragall i Elsa Artadi que “avui no serà l’última jura de bandera, en vindran milers més”.

Bou, empresari del sector flequer, ha aprofitat aquest dissabte per definir-se, també, com a empresari no capitalista: “El meu capital humà és la meva feina i els meus treballadors. Soc una persona que es juga els seus interessos i, si va malament, cap a casa. Això és ser empresari. El capitalisme és una altra cosa, és un tema d’inversió”.

5. L’edat dels candidats, arma electoral?

La número dos de Junts per Catalunya, Elsa Artadi, ha encetat una polèmica per haver criticat l’edat de l’alcaldable d’ERC, Ernest Maragall. En una entrevista a la ràdio en francès Equinox, Artadi ha dit que “és una obvietat” el fet que Maragall “treballa a l’Ajuntament des del 1965” i ha afegit: “No és que jo no hagués nascut, és que els meus pares no estaven ni casats el 65”. A més a més, la número dos de JxC ha assegurat que “ell deu ser conscient de les seves limitacions i potser no arriba a tot”.

Ernest Maragall no ha trigat a rearmar-se. Des d’un acte amb el jovent republicà, Ernest Maragall ha respost a Artadi: “A manca d’arguments i de propostes, s’intenta situar en el terreny de la desqualificació personal”. L’alcaldable d’ERC ha assegurat que està en condicions de seguir la cursa del 26-M: “Tinc energia per ser alcalde de Barcelona? Crec que sí”. Colau s’ha alineat amb Maragall, defensant que “la gent gran té moltíssim a aportar a la societat en tots els àmbits, també la política”.

6. Crits de “feixista” a Manuel Valls

La intervenció de Manuel Valls després de la visita a les obres de les Glòries ha estat interrompuda per un ciutadà que l’ha escridassat. “Feixista! Mentider!”, li ha recriminat al candidat de Barcelona pel Canvi – Ciutadans. L’alcaldable no ha pas obviat els fets: “No passa res, això és la democràcia, però els feixistes són els que volen impedir el debat democràtic“, ha respost.

7. Dos membres de Junts per Catalunya, ferits per balins

I la darrera imatge del dia és per a dos balins. L’impacte dels projectils ha ferit dos membres de Junts per Catalunya (JxC) que repartien propaganda electoral aquest dissabte al migdia a la cruïlla de l’avinguda de la Diagonal amb el carrer de Llull, a Diagonal Mar i el Front Marítim del Poblenou. Els Mossos han obert una investigació.

El PSC reprèn aquest diumenge la normalitat de la campanya electoral per a les municipals 2019, després d’aquest dissabte participar en l’homenatge a Alfredo Pérez Rubalcaba amb la firma del seu llibre de condolences.

I, avui, què fan els candidats a Barcelona?

És el dia del primer debat dels candidats a Barcelona de la campanya electoral. ‘Barcelona a debat’ està organitzat per betevé i la FAVB i es podrà veure a partir de les 21.45 h per betevé (TDT, web i xarxes socials). Abans, però, els candidats no deixaran escapar el primer matí d’un diumenge de campanya per fer contacte veïnal. Aquest és un breu resum d’on seran aquest diumenge, 12 de maig, els alcaldables:

  • Ada Colau (BComú)

Colau visitarà la zona de Glòries, on farà un acte per defensar una “Barcelona verda”

  • Elsa Artadi (JxC)

Elsa Artadi farà campanya a Gràcia, amb un míting a la plaça del Sol.

  • Manuel Valls (BCN pel Canvi – Ciutadans)

Manuel Valls anirà al circuit de Montmeló, on ha citat també a la premsa, tot i ser fora de Barcelona.

  • Ernest Maragall (ERC)

La plana major d’Esquerra Republicana visita el parc de l’Espanya Industrial, un acte amb el candidat republicà, Ernest Maragall, i la seva número dos, Elisenda Alamany, on també hi serà el republicà i president del Parlament, Roger Torrent.

  • Jaume Collboni (PSC)

Jaume Collboni reprèn la campanya electoral aquest diumenge després de suspendre els actes per la mort d’Alfredo Pérez Rubalcaba. Collboni suma la fins fa poc ministra Meritxell Batet per presentar mesures per una “Barcelona feminista” a la plaça d’Orfila de Sant Andreu.

  • Josep Bou (PP)

El candidat del PP, Josep Bou, celebrarà aquest diumenge la celebració del dia de la família a la plaça Major de Nou Barris.

  • Anna Saliente (CUP)

La CUP prendrà el relleu de la plaça d’Àngel Pestaña de Nou Barris, amb Jordi Magriñà i Vidal Aragonès.